Laatste kans: Beroofd volgens de regels

Journalist Joep Boerboom onderzocht zeven Joodse ondernemers in Deventer tijdens de Duitse bezetting

Gepubliceerd op: 13 januari 2022

"Wie de Dikke van Dale er op naslaat vindt bij het lemma 'liquidatie' verschillende betekenissen: "al hetgeen gedaan wordt bij en tot de opheffing van een winkel of bedrijf, maar ook 'moord als afrekening, synoniem: uitroeiing, vernieting'". Aldus Joep Boerboom.
Het is een verbijsterende definitie voor het onderwerp van zijn boek Beroofd volgens de regels waarin hij de geschiedenis vertelt van zeven ondernemingen in Deventer die in handen waren van Joodse eigenaren en tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van de Duitse bezetter werden 'geliquideerd' of 'geariseerd'.
Anders dan vrijwel alle belangrijke studies waarin het dramatische lot van Joodse ondernemers wordt beschreven en de twee boeken waarin Gerard Aalders de roof van Joods zakelijk bezit onderzocht, kiest Boerboom voor een benadering waarin de liquidatie in de twee betekenissen van de Dikke van Dale samenkomen.
Met duivelse precisie zetten de Duitsers een juridisch systeem op dat onteigening van Joods bezit mogelijk maakte, onder het mom van fatsoenlijke bedrijfsovernames. Het verkrijgen van rechtsherstel ná de oorlog was een uitermate pijnlijke aangelegenheid, ontdekte Boerboom.

Je kunt Boerbooms verhaal via Zoom horen, en hem via de interactieve functie van Zoom vragen stellen.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jan van Kreveld Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
De Restitutiecommissie Cultuurgoederen

In de 90-er jaren van de 20e eeuw is internationaal een beweging op gang gekomen om restitutie van roofkunst uit de Nazi-tijd nieuw leven in te blazen. Dat heeft in 1998 geleid tot het vaststellen van...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.