Laatste kans: Beroofd volgens de regels

Journalist Joep Boerboom onderzocht zeven Joodse ondernemers in Deventer tijdens de Duitse bezetting

Gepubliceerd op: 13 januari 2022

"Wie de Dikke van Dale er op naslaat vindt bij het lemma 'liquidatie' verschillende betekenissen: "al hetgeen gedaan wordt bij en tot de opheffing van een winkel of bedrijf, maar ook 'moord als afrekening, synoniem: uitroeiing, vernieting'". Aldus Joep Boerboom.
Het is een verbijsterende definitie voor het onderwerp van zijn boek Beroofd volgens de regels waarin hij de geschiedenis vertelt van zeven ondernemingen in Deventer die in handen waren van Joodse eigenaren en tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van de Duitse bezetter werden 'geliquideerd' of 'geariseerd'.
Anders dan vrijwel alle belangrijke studies waarin het dramatische lot van Joodse ondernemers wordt beschreven en de twee boeken waarin Gerard Aalders de roof van Joods zakelijk bezit onderzocht, kiest Boerboom voor een benadering waarin de liquidatie in de twee betekenissen van de Dikke van Dale samenkomen.
Met duivelse precisie zetten de Duitsers een juridisch systeem op dat onteigening van Joods bezit mogelijk maakte, onder het mom van fatsoenlijke bedrijfsovernames. Het verkrijgen van rechtsherstel ná de oorlog was een uitermate pijnlijke aangelegenheid, ontdekte Boerboom.

Je kunt Boerbooms verhaal via Zoom horen, en hem via de interactieve functie van Zoom vragen stellen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.