Het slot: Kafka als filosoof

Een lezing en een discussie

Gepubliceerd op: 10 november 2022

Het slot is de laatste roman van Franz Kafka en een van de drie onvoltooide Duitstalige romans van de Tsjechische schrijver. Het boek vertelt het verhaal van K, een jongeman die aankomt in een dorp aan de voet van een berg. Bovenop die berg staat een kasteel, in nevel en duisternis gehuld. K vertelt in een herberg dat hij de "door het kasteel ontboden" landmeter is. Zes dagen lang probeert hij tevergeefs in contact te komen met de macht van het kasteel, maar de enige reactie die hij krijgt zijn onduidelijke 'assistenten' die hem met vage formaliteiten op afstand houden. Het lukt K niet om greep te krijgen op de werkelijkheid.

Universitair docent filosofie Victor Kal vertelt in de eerste les van de tweedelige cursus Het slot: Kafka als filosoof over de schrijver en over de filosofische achtergrond van het verhaal. De tweede les is gewijd aan een discussie over de betekenissen en interpretaties die uit de roman te lezen zijn.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.