Andreas Burnier, een leven lang tegendraads en bevlogen

Een literaire salon met en over het werk van deze bijzondere vrouw, die haar tijd ver vooruit was

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022

Andreas Burnier (1931-2002) was schrijver, Joods, spiritueel zoeker, cultuurcriticus en de eerste niet-katholieke, homoseksuele en vrouwelijke hoogleraar criminologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Maar dat was lang niet alles.
Burnier was de ook eerste auteur die zonder enige terughoudendheid over lesbisch zijn schreef, en dat in een tijd waarin openlijk samenleven met een vrouw taboe was, en ze maakte er geen geheim van dat ze eigenlijk liever een man had willen zijn - het woord transgender was nog nauwelijks uitgevonden. Ze had stevige meningen over abortus, euthanasie en genetische manipulatie en was ook een doorgewinterd feministe, maar haar eigenzinnige opvattingen strookten regelmatig niet met die van de vrouwenbeweging, die ze een warm hart toedroeg.

Joods was ze ook, al wilde ze daar aanvankelijk vanwege haar oorlogsverleden - ze overleefde de oorlog op zestien onderduikadressen! - niets van weten. In 1989 ging ze gedreven op zoek naar haar eigen Joodse identiteit en werd lid van de Liberaal Joodse Gemeente. Omdat Burnier nergens de kennis vond over het jodendom die ze nodig had, besloot ze dat er beslist een Joods kennisinstituut moest komen. Haar inzet daarvoor leidde in 1999 tot de oprichting van Crescas.

Alle thema's komen voor in Burniers veelzijdige werk. Daaruit maakte Ronit Palache een selectie die op 13 september 2022 in de gerenommeerde serie Privé-domein van de Arbeiderspers onder de titel Elk boek is een gevaar zal verschijnen.

Ronit zal tijdens de Literaire salon op 21 september vertellen over haar fascinatie voor Andreas Burnier en hoe ze te werk is gegaan bij samenstellen van haar boek.


Na afloop van de lezing is er gelegenheid het boek aan te schaffen en door Ronit Palache te laten signeren.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.