Tadeusz Panckiewicz

Apotheker in het getto van Krakau

Gepubliceerd op: 5 augustus 2021

Tadeusz Pankiewicz
apotheker in het getto van Krakau

Rony Boonen

Meulebeeke (B): Uitgeverij Bibliodroom , 2017
Aantal blz.: 254
ISBN: 9789492515117

Wie in het vroegere getto in Krakau de apotheek van Tadeusz Pankiewicz en de fabriek van Oskar Schindler bezoekt, wordt er geconfronteerd met de gestolde pijn uit het verleden. Het zijn stille getuigen van de gruwel die er heerste. De apotheker bundelde in 1947 zijn getuigenissen in zijn mémoires. Tot in de jaren tachtig bleven die in het communistische Polen hardnekkig verzwegen. Zijn doen en laten werd nauwgezet gevolgd door de staatsveiligheiddienst, die hem ook als ‘stille medewerker’ wilde inschakelen. Net als tijdens de nazibezetting slaagde hij erin alle controle te omzeilen.

Voor dit boek kon Rony R. Boonen ook spreken met mensen die Tadeusz Pankiewicz van nabij hebben gekend. 

Rony R. Boonen (1944-2021) was redacteur van de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad en werkte later freelance voor tal van tijdschriften. Hij is erkend journalist sinds 1972 en werkte vanaf de oprichting van Joods Actueel voor dat periodiek. In 'zijn' tijdschrift verscheen daags na Boonens overlijden op 15 juli 2021 'Rony Boonen (1944-2021) journalist met een Joodse ziel', is niet meer', een In Memoriam.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.