Kort nieuws van overal

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 21 juli 2022

De rotskunst in de Negev is als een venster op de culturele en spirituele wereld van de mensen die in de woestijn hebben geleefd: jagers, herders, rondtrekkende kooplieden, vanaf het vijfde millennium voor de gangbare jaartelling en tot in de moderne periode. Het is één deel geschiedenisboek, één deel kunstgalerij - het verhaal van mensen op een plaats, geschreven en getekend op het landschap zelf.

Het Indonesische kunstenaarscollectief Taring Padi, dat met hun installatie People's Justice - te zien geweest tijdens de kunsttentoonstelling Documenta 15 in het centrum van Kassel - grote verontwaardiging oogstte vanwege het antisemitische karakter, heeft excuses aangeboden, meldt Deutsche Welle in 'We apologize': Artist collective Taring Padi regrets documenta 'mistake'.

Dat kwam te laat voor algemeen directeur Sabine Schormann van de Documenta. Zij werd 28 dagen na de opening ontslagen omdat ze niet verhinderde wat de tentoonstelling al maandenlang achtervolgde. Jonet belicht de affaire in Documenta-directeur legt hoofd op het hakblok om antisemitisme-schandaal.

Joodse scenes in films zijn van alle tijden, concludeert The Forward. De redacteuren zochten en vonden de 125 beste, van de stomme film tot de broers Joshua (1984) en Benjamin (1986) Safdie. In The 125 greatest Jewish movie scenes of all time vind je ze allemaal, prettig gerangschikt in vijf pagina's van elk 25 titels. Onder het artikel worden drie van de genoemde films afzonderlijk uitgelicht.

De Tsjerkessen in Israël - de gemeenschap telt slechts 5.000 personen -  is er trots op zowel soennitisch moslim als Israëli te zijn. Israel21C zocht ze op in Rihaniya en ontdekte dat er veel zorg wordt besteed aan het in stand houden van de Tsjerkessische tradities, en ook dat jaarlijks enkele honderden jonge Tsjerkessen uit Jordanië, Turkije en Nederland naar Israël komen om elkaar te leren kennen. Lees meer in In the Galilee, a tiny Circassian community keeps its heritage alive.
Tsjerkessen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Tsjerkessië in het noordwesten van de Kaukasus.

Halverwege de negentiende eeuw werd Tsjerkessië veroverd door Rusland. Om aan de dreigende Tsjerkessische genocide te ontkomen vertrokken vele Tsjerkessen vrijwillig naar elders. Wie bleef en weigerde de Russische nationaliteit aan te nemen, werd gedeporteerd naar het Ottomaanse rijk.

Yaakov Schwartz ging voor Times of Israel naar Boedapest en ontdekte daar de Giero Pub, een van de best bewaarde geheimen van de Hongaarse hoofdstad. Giero is een kleine, prettig uitgedoste kelder waar fantastische muziek wordt gespeeld door top Roma musici. Maar het etablissement heeft ook een tragische kant vertelt Gizi Giero, de bazin. Schwartz ontmoet Gizi Giero en hoort van haar de heftige familiegeschiedenis, waarin de Sjoa een grote rol heeft gespeeld. 

Lees zijn verhaal in In Budapest, an underground ‘Gypsy music’ pub plays on Jewish heartstrings (en vergeet niet het adres van Giero te bewaren, voor als je weer eens in de Hongaarse hoofdstad bent: Paulay Ede utca 58. de pub heeft ook een pagina op Facebook).

De CEO en voorzitter van Pfizer, dr. Albert Bourla, werd bekroond met de Genesis Prize 2022. Laureaat Bourla kreeg het grootste aantal stemmen in een wereldwijde campagne waarbij 200.000 personen in 71 landen online hun stem uitbrachten.
In een tijd waarin 'big pharma' haast per definitie verdacht zijn (lees: worden gemaakt door complotdenkers) is deze onderscheiding des te belangrijker. Pfizer slaagde erin onder leiding van Bourla in slechts negen maanden tijd het Pfizer-BioNTech vaccin tegen corona te ontwikkelen.
De prijs van 1 miljoen dollar schenkt Bourla, zoon van Sjoa-overlevenden, aan het nieuw te bouwen Holocaustmuseum in zijn geboortestad Thessaloniki.


De Genesis-prijs werd in 2012 in het leven geroepen als eerbetoon aan Joods talent en Joodse prestaties. De prijs is bedoeld om Joden te inspireren de banden met het Joodse erfgoed en met Israël aan te halen.

Jewish Heroes Battling Covid: In Honor of 2022 Genesis Prize Laureate dr. Albert Bourla

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.