Podcast: Wallet & van Weezel

Een goed gesprek over de Joodse wereld

Gepubliceerd op: 9 mei 2024

In de EO-podcast Wallet & van Weezel gaan Natascha van Weezel en Bart Wallet met elkaar in gesprek over wat er leeft in én rond de Joodse wereld.

Een goed gesprek is na 7 oktober, sinds de gebeurtenissen in Gaza, urgenter dan ooit. Wereldwijd zorgt dit conflict voor heftige discussies, geweld en antisemitisme. Ook in Nederland worden Joodse scholen beveiligd, durven mannen niet meer met een keppel de straat op en halen Joden hun mezoeza van de voordeur af.

“We gaan het hebben over de actualiteit en de geschiedenis van Israël, het Midden-Oosten en de Joodse wereld", zegt Bart Wallet over de nieuwe EO-podcast. "We richten ons vooral op de plek van Joden in de Nederlandse samenleving. De podcast moet dé plek worden om even te onthaasten en deze actuele thema’s toe te lichten."

Verandering in Nederland
In aflevering 1 bespreken Wallet & van Weezel wat er is veranderd in Nederland na 7 oktober. De Joodse wereld ligt nu onder een vergrootglas. Ze gaan in gesprek over de vraag waarom we allemaal zo bezig zijn met alles wat er speelt rond het jodendom en Israël. Ze bespreken wat de nationale herdenking op 4 mei dit jaar anders maakt dan voorgaande jaren. En hoe om te gaan met de toename van antisemitisme?

Over de makers:
Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar werk wordt sterk beïnvloed door haar familiegeschiedenis, met ouders Anet Bleich en wijlen Max van Weezel, beide kinderen van Sjoa-overlevenden. Van Weezel benadrukt het belang van nuance en menselijkheid te behouden, vooral in tijden van toenemende polarisatie.

Bart Wallet is hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij de eerste voltijds leerstoel voor Joodse geschiedenis in Nederland bekleedt. Hij is een vooraanstaand auteur op het gebied van Joodse geschiedenis en religiegeschiedenis.

De podcast verschijnt elke twee weken bij de NPO Luister en op alle podcastplatforms

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.