Samenzwering in Westerbork

Het verhaal van Leon Beek

Gepubliceerd op: 8 juli 2021

Samenzwering in Westerbork
Het verhaal van Leon Beek

Paul Beek

Soest: Uitgeverij Boekscout, 2021
Aantal blz.: 202
ISBN: 9789464314847

Leon Beek werd geboren in Amsterdam op 7 maart 1893. Als Joods officier (hij was reserve-majoor in het Nederlandse leger) vocht hij aan de Grebbelinie en sloot zich in de oorlog aan bij een militaire verzetsbeweging. Van 1926 tot 1941 werkte hij in de Amsterdamse Bijenkorf als personeelschef, tot hij vanwege de maatregelen tegen Joden werd ontslagen. Hij was getrouwd met de niet-Joodse schrijfster Cissy van Marxveldt. Ze hadden twee zonen, Leo en Ynze.

In 1943 werd hij verraden en opgepakt en kwam uiteindelijk terecht in doorgangskamp Westerbork, waar ook Anne Frank, die dol was op de boeken van Cissy van Marxveld, en haar familie zaten. Andere bekende namen in het boek zijn die van Max en Nol, de neven van Leon Beek, of te wel het duo Johnny en Jones die Nederland op z'n kop zetten met hun aanstekelijke jazzy liedjes en hun einde vonden in Bergen-Belsen in 1945.

In augustus 1944 werd in het kamp een samenzwering op touw gezet die Leon Beek tot kampcommandant moest maken - "dat zou er goed uitzien als de Geallieerden bij Westerbork in de buurt zouden komen." Het plan werd ontdekt, en op 15 augustus 1944 werd Beek met een aantal gevangenen in de duinen van Overveen gefusilleerd.



Paul Beek, geboren Amsterdammer, gepensioneerd, vrijwilliger in Nationaal Museum Oranjehotel en het Joods woonzorgcentrum Mr. L.E. Visserhuis in Den Haag. Zijn hobby's zijn stamboomonderzoek en Ajax.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.