Lezing: Het koffertje van Ida Vos

Best Vos vertelt over zijn moeder in Synagoge Groningen

Gepubliceerd op: 12 oktober 2023

Op donderdag 19 oktober 2023 vertelt Bert Vos over zijn moeder, de bekende Joodse kinderboekenschrijfster Ida Vos (1931-2006).

Al vijftien jaar reist violist en verhalenverteller Bert Vos langs Nederlandse scholen en theaters om het verhaal te vertellen van zijn moeder, Ida Vos.

Deze bekende, van oorsprong Groningse schrijfster moest als Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Na de oorlog schreef zij vele jeugdboeken, waarvan het biografische Wie niet weg is wordt gezien beroemd en bekroond is.

Het kleine, grote verhaal
Toen Ida in 2006 overleed, besloot zoon Bert het stokje over te nemen. Samen met zijn band, The Klezmer Society, maakte hij de voorstelling Het koffertje van Ida Vos. In deze voorstelling maakt Bert het grote en niet te bevatten verhaal zó klein en persoonlijk, dat je het mee kan voelen. Dit wordt nog versterkt door de klezmermuziek, die het verhaal laat bezinken en richting geeft.

Inmiddels is deze voorstelling al 217 keer gespeeld, waarmee hij meer dan 50.000 kinderen heeft bereikt.

In deze lezing vertelt Bert over de geschiedenis van Ida Vos, maar ook over de jarenlange tournee door Nederland met dit verhaal. Wat is het idee achter de voorstellingen? Waarom is de muziek zo belangrijk? Wat zijn de mooiste en moeilijkste kindervragen? Bert neemt het koffertje van Ida Vos ook mee, met bijzondere foto’s en documenten. Uiteraard is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen.

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60 in Groningen.
Aanvang 20.00 uur, de sjoel is vanaf 19.30 uur open. Koffie en thee staan klaar. De toegang is gratis en aanmelden vooraf is niet nodig.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.