Nogmaals: het verraad van Anne Frank

Gepubliceerd op: 26 januari 2022

In 2005 maakten leerlingen van de Alon High School in Ramat Hasharon tekeningen op basis van een bekende portretfoto van Anne Frank. Samen vormde het werk van de scholieren het Mockument (Anne Frank) 2005. Lees meer op de website van Maya Zack, kunstenares en tekenlerares op de school.

Het boek Het verraad van Anne Frank is sinds verschijnen een bron van controverse. Het onderzoek wordt fundamenteel aangevochten, de resultaten in twijfel getrokken en het boek zelf is inmiddels op verschillende kanalen gereduceerd tot een ordinair verdienmodel over de rug van Anne Frank.
Het is bijna ondoenlijk om een keus te maken uit alles wat er over gezegd en geschreven is.

Een uiterst relevante bijdrage aan de discussie werd *zondag 23 januari *geleverd door David Barnouw en Bart van der Boom in het VPRO radioprogramma OVT.
De scherpste kritiek hebben de historici op de centrale rol die de Joodse Raad in de bewijsvoering krijgt toebedeeld. Als vooraanstaand notaris was Van den Bergh lid van dit zeer omstreden orgaan, dat door de Duitsers werd ingezet voor de deportatie van de Nederlandse Joden.

Historicus Bart Wallet is ook niet mals in zijn kritiek op het onderzoek, is te lezen in zijn artikel Arnold van den Bergh: verrader die geen verrader is. Hoe hard is de bewijsvoering? in het Nederlands Dagblad.

In dagblad De Telegraaf laat een kleindochter van Arnold van den Bergh weten dat de familie onthutst is over de onderzoeksresultaten en betwijfelt of het verhaal wel klopt.

En dan is er nog www.verraadannefrank.nl, een website in 2011 gemaakt door Ben Verzet (pseudoniem) over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde. De website werd voor het laatst bijgewerkt in 2018. Opmerkelijk is dat ook hier de notaris al bij naam wordt genoemd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.