Ida Simons

Pianiste, schrijfster, overlevende

Gepubliceerd op: 24 juni 2021

Ida Simons
Pianiste, schrijfster, overlevende

Mieke Tillema

Amsterdam: Uitgeverij Cossee, 2021
Aantal blz.: 300
ISBN: 9789059369580

Ook als e-book verkrijgbaar

Wie is Ida Simons, geboren als Ida Rosenheimer in 1911 in Antwerpen? Hoe kan een vrouw die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog aan den lijve heeft ondervonden, zo’n sprankelend boek schrijven?

Ze groeide op in een kleurrijk Joods gezin, net als Gittel in Een dwaze maagd, en maakt als negentienjarige haar debuut als concertpianiste. Haar ster rijst snel en ze speelt voor uitverkochte zalen. In 1933 trouwt ze in Den Haag met de jurist David Simons, die hen beiden nog lange tijd voor deportatie weet te behoeden.
Het gedwongen verblijf in Westerbork en Theresienstadt en de bijzondere redding van het gezin Simons in februari 1945 blijven niet zonder gevolgen. Ida Simons treedt niet meer op. Ze gaat schrijven en publiceert een dichtbundel, twee novellen en de roman Een dwaze maagd. Het vervolg hierop, Als water in de woestijn, heeft ze door haar vroege, zelfgekozen dood niet kunnen voltooien.

In haar biografie Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende gaat Neerlandica Mieke Tillema alle bronnen na die licht kunnen werpen op het korte, tragische leven van deze getalenteerde vrouw. Er komt een beeld naar voren van een zorgvuldig, moedig en grappig mens dat ons een aantal heel mooie en ontroerende boeken heeft nagelaten.

Mieke Tillema (Rotterdam, 1944) was van 1969 tot 2008 lerares Nederlands aan het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Ze publiceerde een aantal dichtbundels, onder andere Het genot van het surplus (1988) en Overzettingen (1990). In 1988 verscheen van haar hand De hoogten van Doyle, de trog van Bordewijk, een essay over plagiaat bij Bordewijk.
Van 2009 tot 2014 schreef ze korte essays over gedichten in het tijdschrift VakTaal.
Sinds 2012 heeft ze zich, gedreven door nieuwsgierigheid en bewondering, beziggehouden met het leven en werk van concertpianiste en schrijfster Ida Simons- Rosenheimer (1911-1960). In de loop der jaren werd veel ontdekt; Tillema’s nieuwsgierigheid werd niet minder, haar bewondering en fascinatie groeiden.
Over deze stralende, geestige en tragische vrouw – auteur van het in 1959 enthousiast ontvangen en in 2014 met veel succes herdrukte werk Een dwaze maagd – verschijnt nu Tillema’s biografie Ida Simons. Pianiste, schrijfster, overlevende.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.