Boek: Joden in Soest tijdens de Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op: 3 augustus 2023

Joden in Soest tijdens de Tweede Wereldoorlog

Heleen Joosse

Soest: Boekscout, 2023
Aantal blz.: 104
ISBN: 9789464688375

Tijdens de bezetting kwamen Joden, ook in Soest, in een absurde en volkomen onbevattelijke situatie terecht.

Machteloos en radeloos waren ze gedwongen om onmogelijke keuzes te maken, die gingen over leven en dood van henzelf en hun familie. Het boek Joden in Soest tijdens de Tweede Wereldoorlog van auteur Heleen Joosse laat iets zien van wat dit betekende voor Joodse inwoners, onderduikers en hun helpers in Soest.

Als onderduiken al mogelijk was, was het levensgevaarlijk en kon het gezin meestal niet bij elkaar blijven. Niet onderduiken was ook levensgevaarlijk. Er was geen andere uitweg. Vluchten was praktisch onmogelijk.

Maar ook niet-Joden die wilden helpen, moesten moeilijke en soms ook onmogelijke keuzes maken: openlijk protesteren of in het geheim verzet plegen. Nooit wisten ze wat de gevolgen van hun keuzes waren. 

Joden in Soest tijdens de Tweede Wereldoorlog is verschenen bij uitgeverij Boekscout in Soest.
Prijs paperback: € 18,99.

Heleen Joosse (1954) is historica en was tot haar pensioen werkzaam als docent geschiedenis en maatschappijleer. Via haar Joodse partner raakte zij betrokken bij de Joods-Liberale gemeenschap en besloot na enkele jaren zelf Joods te worden. Na de herdenking van de Sjoa in januari 2020 is zij begonnen met haar onderzoek naar de Joodse inwoners van Soest en de Joodse onderduikers in de Tweede Wereldoorlog. Zij woont in Soest.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.