Boekpresentatie: Tante Betty

Gepubliceerd op: 30 maart 2023

Op zondag 16 april geeft auteur Micha Nobach-Bergen een presentatie over haar boek Tante Betty.

Elisabeth Bergen, of wel tante Betty, wordt in 1905 geboren in Suriname als kleinkind van een geassimileerde Jood en een ‘mulat’ dienstbode. Op jonge leeftijd is zij al wees. Toch maakt zij twee opleidingen af, waarna zij naar Amsterdam vertrekt, waar ze een baan vindt als verpleegster. In juni 1940 trouwt ze, maar wordt al snel weduwe.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sluit ze zich aan bij het verzet en neemt Joodse onderduikers in huis. In juni 1944 wordt ze verraden en komt via kamp Vught en het vrouwenkamp Ravensbrück terecht in Dachau. Ze overleeft de kampen.

Pas decennia later vertelt ze haar levensverhaal aan haar nicht Michal Nobach-Bergen. Michal woonde begin jaren zestig bij haar tante Betty in huis. In 1980 begon ze op het Canarische eiland La Palma een dansstudio. Toen tante Betty haar daar bezocht en haar oorlogsherinneringen vertelde, besloot ze die op te schrijven.

Tante Betty is een prachtige ode aan haar onvergetelijke tante. In 2022 was zij ook te zien was in de televisiedocumentaire Vergeten helden.

De boekpresentatie vindt plaats op zondag 16 april in De Amsterdamse Boekhandel, Buitenveldertselaan 170, 1081 AC Amsterdam.
In verband met de beperkte ruimte is aanmelden vooraf verplicht. Inschrijven per mail: [email protected] of telefonisch 020-4218324.
De entree is € 2,50. Aanvang: 15.00 uur

Meer informatie is te vinden op de website van De Amsterdamse Boekhandel.
Het boek Tante Betty is verschenen bij uitgeverij De Kring.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.