Ontkomen

Het vluchtverhaal van Albert en Ella Andriesse-van den Bergh 1940-1941

Gepubliceerd op: 19 augustus 2021

Ontkomen
Het vluchtverhaal van Albert en Ella Andriesse-van den Bergh 1940-1941

Bart Wallet

Utrecht: VBK Media | Uitgeverij Mozaïek, 2019
Aantal blz.: 160
ISBN: 9789023954095

Lissabon, 15 mei 1941. Het Joodse echtpaar Albert Andriesse en Ella Andriesse-van den Bergh scheept in met bestemming New York. Ze hebben dan al een bizarre reis achter de rug. Onder begeleiding van twee SS’ers zijn ze bij de Spaanse grens afgezet. Met toestemming van de nazi-autoriteiten in Nederland zijn ze het land ontvlucht. Tijdens de oversteek zetten ze hun verhaal op papier. In Ontkomen worden de originele verhalen voor het eerst voor het publiek beschikbaar gesteld.

Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.