Boek: De schaker van Buenos Aires

Gepubliceerd op: 30 maart 2023

De schaker van Buenos Aires

Ariel Magnus

Amsterdam: Meulenhoff, 2023
Aantal blz.: 272
ISBN: 9789029094252

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Luc de Rooy
Oorsponkelijke titel: El que mueve las piezas

De zomer van 1939: de grootvader van de auteur, Heinz Magnus, ontvlucht Duitsland om zijn leven te redden. Hij bevindt zich op een boot naar Buenos Aires, samen met de deelnemers van het Wereldkampioenschap schaken. Heinz ontmoet de excentrieke en charismatische Duitse schaker Sonja Graf.

Ze flirten erop los en bespreken speltactieken, maar daarnaast staat het schaaktoernooi vooral in de schaduw van de naderende oorlog. Op 1 september valt Duitsland Polen binnen, de Tweede Wereldoorlog begint. Alle Britse spelers vertrekken onmiddellijk om zich bij de geheime dienst aan te sluiten. Ook andere internationale spelers vertrekken, maar zowel Sonja als Heinz blijft achter in Buenos Aires.

Magnus schetst in De schaker van Buenos Aires het lot van veel Duitse emigranten die vlak voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog de oversteek naar Zuid-Amerika waagden. Hij doet dit aan de hand van het verhaal van zijn grootvader. Die historische feiten vermengt hij fictieve elementen en smeedt dit tot een bijzonder aangrijpende roman.

Prijs boek (gebonden editie): 21,99 euro, prijs E-boek: 13,99 euro
Meer informatie vind je op de website van uitgeverij Meulenhoff.

Ariel Magnus (Buenos Aires, 1975) is auteur, vertaler en journalist. Van 1999 tot 2005 woonde hij in Duitsland waar hij Spaans en filosofie studeerde. Hij schreef artikelen voor diverse kranten en tijdschriften in Latijns-Amerika en vertaalde onder meer het werk van Kafka, Handke en Hesse vanuit het Duits naar het Spaans. Voor zijn romans mocht hij al verschillende literaire prijzen in ontvangst nemen. In 2021 verscheen De onfortuinlijke.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.