Laatste kans: Maimonides als wetgever

De Misjné Tora

Gepubliceerd op: 13 mei 2021

Bij de ingang van de Juderia, de oude Joodse wijk van Córdoba, staat op een klein pleintje het levensgrote bronzen beeld van Maimonides, waarvan wordt gezegd dat het geluk brengt als je over zijn linkervoet wrijft. We hebben niet kunnen ontdekken wie de maker is van het beeld, en wanneer het werd vervaardigd. 

Maimonides, voluit Rabbi Mosje Ben Maimon (rond 1138-1204) was arts, filosoof rabbijn en rechtsgeleerde. Door zijn grote kennis van de Talmoed, gepaard aan een scherpe analytische geest, realiseerde hij zich dat er grote behoefte was aan ordening en systematiek om gemakkelijker de weg te kunnen vinden in de talloze wetten en regels in de Talmoed, die bovendien letterlijk omgeven zijn met commentaren en discussies.

Maimonides zette zich aan zijn magnum opus, de Misjné Tora, een samenhangend geheel van wetten, regels en richtlijnen, een codex in veertien delen die voor Joden overal ter wereld de richtlijn zou worden voor een waarachtig Joods leven.

Maimonides was een fascinerende figuur met een veelbewogen leven. Geboren in Córdoba (Spanje) en opgegroeid in Fez (Marokko) leefde Mosje ben Maimon enige tijd in het gebied dat nu Israël wordt genoemd en destijds onder gezag stond van de kruisvaarders. Uiteindelijk vestigde hij zich in Caïro, waar hij niet alleen werkte als opperrabbijn maar ook lijfarts werd van sultan Saladin. Hij overleed in 1204 in Foestat, het toenmalige bestuurscentrum van Egypte.
Maimonides is de geschiedenis ingegaan als de belangrijkste figuur van het middeleeuwse jodendom.

Leo Mock, Crescas' docent rabbinica, laat je kennismaken met Maimonides en zijn werk in een Zoomlezing op donderdag 20 mei om 20.00 uur en plaatst hem zowel in zijn eigen tijd als in de onze.

Maimonides als wetgever is bij uitstek een lezing voor wie meer wil weten over de banden die het moderne jodendom heeft met de eigen intellectueel-religieuze geschiedenis.

Na registratie krijg je de inloggegevens voor de lezing per mail toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.