Vrouwen in de Tenach

Gepubliceerd op: 28 september 2023

Zijn de feminiene archetypes uit Tenach ook feministische archetypes?

Deze cursus bestaat uit twee delen. Het eerste deel volgt de verhalen van individuele vrouwen in Tenach. Deze archetypische vrouwen staan elk voor een kracht waarmee zij ons kunnen helpen om door onze eigen complexe levens te navigeren.

Aan de hand van teksten en afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis, en diverse bronnen gaan we in het tweede deel in op de diverse rollen van vrouwen uit de tijd van Tenach en vrouwen in de maatschappij nu.

Docent Yvonne Twisk organiseerde tijdens haar studie Klassieke talen en archeologie tentoonstellingen beeldende kunst met een focus op feminisme en seksualiteit: de female gaze in de kunst en literatuur.

Niet dat ze er dagelijks nog iets mee doet, want ze specialiseerde zich verder in leiderschap en financieel management, maar de feministische basis was in ieder geval vroeg gelegd.
Yvonne is counselor, adviseert en traint organisaties met vragen over bestuur en toezicht, en over bedrijfsorganisatie. Voordien werkte ze als directeur, onder meer bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam en diverse uitgeverijen en musea.

Deze cursus bij Crescas wordt gegeven op woensdag 18 en 25 oktober.
De kosten bedragen 35 euro.
Meld u nu vast aan.

Beeld: Ruth in het veld met Boaz. National Gallery London, via Wikimedia Commons.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.