Kunst en cultuur
Crescas maakt een keus uit actueel cultureel en maatschappelijk moois en boeiends.
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
Met de video's wil CIJO proberen een einde te maken aan stereotyperingen en van daaruit een dialoog op gang te brengen.
Immers, als iedereen praat met én luistert naar elkaar, blijken de verschillen helemaal niet meer zo groot.
De eerste video kwam begin juni online en droeg titel Jood - Moslim - Christen. Op 7 juli verscheen #2: Ask a Jew. Daarin beantwoordt een aantal Joodse jongeren vragen over Joden en het jodendom waarvan velen de antwoorden al denken te kennen, maar vriendelijk doch duidelijk uit de droom worden geholpen.
In het eerste seizoen van De Jodcast, de podcast voor iedereen met interesse voor de Joodse wereld, kwamen twintig Nederlandse Joden aan het woord. Alle afleveringen zijn via de bekende podcastkanalen terug te luisteren of op NPO Radio 5/EO.
Design for living, living for design, een expositie over 40 jaar Groningse sjoel van Piet Cohen.
Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de synagoge in Groningen opnieuw in gebruik werd genomen. Dat gebeurde in een splinternieuw interieur, ontworpen door industrial designer Piet Cohen (Arnhem, 1935). Dit veertigjarig jubileum is aanleiding om deze zomer in Synagoge Groningen een expositie te organiseren over deze veelzijdige en nog steeds zeer actieve Joodse ontwerper. Over zijn leven, zijn Groningse sjoelontwerp en zijn vele ontwerpen die variëren van badkameraccessoires tot judaïca.
In 1981 werd de synagoge heropend na een grondige restauratie. Die was nodig na decennia van gebruik door een wasserij* en vervolgens jarenlange leegstand. Onderdeel van de restauratie was de installatie van een compleet nieuw interieur.
De Amsterdamse industrieel ontwerper Piet Cohen kreeg de opdracht voor het ontwerp. Het zou het eerste worden van in totaal zes uitgevoerde sjoelontwerpen van zijn hand: na Groningen volgden Amstelveen, Obrechtplein, Maimonides, Bne Akiwa en Rosj Pina.
Bertien Minco schreef over de bijzondere geschiedenis van het Groningse gebouw voor het online Joods Magazine De Vrijdagavond het artikel Synagoge Groningen, een nieuw joods museum in Nederland.
*De Nederlands-Israëlische beeldend kunstenaar Amos van Gelder presenteerde in 2015 daarover de installatie 'Wasserette'.
Na het gesprek over de omslagfoto kwamen achtereenvolgens Organizing Jews & How To Talk to Your Family en Jewish Feelings online. De vierde aflevering heet Couples Therapy: redacteuren van JC met niet-Joodse partners reflecteren over gemengde huwelijken en de vragen die het bij hen oproept over wat Joods zijn betekent.
Tip: via de Facebookpagina van Jewish Currents heb je gemakkelijk toegang tot vele fraaie artikelen!
Dr. Renana Keydar van de faculteit Geesteswetenschappen en Rechten van de Hebrew University, heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van computeranalyse van het specifieke woordgebruik van slachtoffers, daders en rechters. Zij toont in deze aflevering van #hujibites aan dat het inzetten van Digital Humanties - het gebruik van computerwetenschap in de Geesteswetenschappen - bij grote rechtszaken een toegevoegde waarde kan hebben.
Een absolute ‘must see’, schreef oud-Crescasdirecteur Michel Waterman op zijn Facebookpagina ter aanbeveling van deze zéér interessante mini-lezing van iets meer dan een kwartier.