Sjana tova oemetoeka!

Gedachten en wensen bij het begin van het Joodse nieuwe jaar 5783

Gepubliceerd op: 29 september 2022

De maand Elloel is een tijd van retrospectie. Eén jaar sluit en een ander begint. Het is een tijd waarin wij even stilstaan, evalueren, en achteromkijken: wat is er gebeurd in het afgelopen jaar? Wat ging goed en wat willen we toch anders doen? Waarvan kunnen wij vol ‘naches’ op terugkijken en van genieten, en met welke goede voornemens gaan we in het nieuwe jaar aan de slag?

De weegschaal als het teken van de dierenriem van deze maand past perfect in deze tijd van het jaar. De afbeelding hierboven is afkomstig uit de synagoge van Chamat Tiberias en dateert uit de vierde eeuw van de gangbare jaartelling. Ook toen was de weegschaal het symbool van de maand tisjri - Jom Kipoer, Grote Verzoendag als dag des oordeels, is hiermee verbonden. Maar de twee schotels van de weegschaal in perfect evenwicht zijn ook als een momentopname: een van de schalen zal omlaag gaan en de andere omhoog - ze symboliseren een tijd van verandering, in de natuur en in onze gemoedstoestand.

De warme zomer loopt op zijn einde. Het was dit jaar extreem droog en heet, dat voelden we niet alleen in Israël maar ook in Nederland.
Met het nieuwe Joodse jaar en de maand tisjri gaan we een koelere, verfrissende wind voelen. Zoals de aarde dankbaar regendruppels in zich opneemt, zo absorbeert de mens de ervaringen, kennis, herinneringen, goede en fijne momenten van verbondenheid met familie, vrienden en kennissen die de Hoge Feestdagen ons brengen.

Het team van Crescas wenst je een fijn, zoet jaar. Met ons jaarthema ‘Levenskunst’ hopen we je dit jaar met fijne, inspirerende en leerzame activiteiten te verrijken, als regendruppels op de aarde.

Het Crescas-team

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.