Het proces van Neurenberg

Oorlogsmisdadigers, sterreporters en het eerste internationale gerechtshof

donderdag 17 september 20, 11:00

Het proces van Neurenberg
Oorlogsmisdadigers, sterreporters en het eerste internationale gerechtshof

Steffen Radlmaier

Amsterdam: Cossee, 2020
Aantal blz.: 360
ISBN: 9789059369030
Vertaald door: Wil Hansen
Oorsponkelijke titel: Der Nürnberger Lernprozess

Steffen Radlmaier (1954) is chef Literatuur & Cultuur van de Nürnberger Nachrichten. Der Nürnberger Lernprozess. Von Kriegsverbrechern und Starreportern verscheen in 2001 in Hans Magnus Enzensbergers gerenommeerde reeks ‘Die Andere Bibliothek’, werd benoemd als ‘Sachbuch des Jahres’, en is tot nu toe al vele malen herdrukt.

In Neurenberg worden voor de eerste keer in de geschiedenis de schuldigen aan oorlog en onnoembaar leed ter verantwoording geroepen. Het proces vormt niet alleen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het volkenrecht, het is bovendien een mediaspektakel van de eerste orde. De grote internationale kranten en tijdschriften sturen hun beste mensen, onder wie schrijvers als Alfred Döblin, Gregor von Rezzori, John Dos Passos, Ilja Ehrenburg, Erika Mann, Martha Gellhorn, Rebecca West en Erich Kästner, of journalisten zoals de jonge Willy Brandt.
Zij berichten over het proces en "Görings mentaliteit als bendeleider", over de volkomen vernielde binnenstad en de desinteresse en ellende onder de bevolking. Twijfels – of de vernieling van Dresden wel juist was, of een internationaal gerechtshof in de toekomst kan verhinderen dat "een dorp in brand wordt gestoken en gezamenlijk de kelen van buren worden doorgesneden" – zijn al in 1945 en 1946 te horen.
Het is, volgens Die Tageszeitung, "een van de meest opwindende, treurige, fantastische en spannende verzamelingen teksten van de twintigste eeuw."

In september 2020 wordt de rechtszaal in de voormalige potloodfabriek Faber-Castell door Angela Merkel als museum geopend.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.