Yuja Wang ontmoet Lahav Shani

Concert in Rotterdam

Gepubliceerd op: 30 september 2021

Yuja Wang

Lahav Shani

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Het laatste werk van Rachmaninoff, de ondraaglijke lichtheid van Sjostakovitsj’ Tweede pianoconcert en de betoverende wereld van Mathilde Wantenaar: het lijken volkomen verschillende werelden, maar het Rotterdams Philharmonisch Orkest brengt ze moeiteloos bij elkaar. Met Lahav Shani als chef-dirigent en de beroemde Chinese concertpianiste Yuja Wang als solist.

Met zijn Symfonische dansen (1940) schreef Sergej Rachmaninoff niet alleen een klinkende biografie, maar ook een relatief luchtige compositie – voor zijn doen. Een nieuw werk van de Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar van hedendaagse klassieke muziek vormt tijdens dit concert de perfecte inleiding op dit wonderschone stuk van de over het algemeen getourmenteerde Rus.

Ook Dmitri Sjostakovitsj volgt in zijn Tweede pianoconcert uit 1957 mildere en lichtvoetigere wegen dan klassieke muziekliefhebbers van de componist gewend zijn. Alleen in het meesterlijke andante slaat hij een serieuzere toon aan. Sjostakovitsj componeerde dit stuk bij wijze van afstudeerproject voor zijn zoon, die het tijdens zijn eindexamen op het conservatorium speelde. Vooral de hoekdelen, die pianofenomeen Yuja Wang op het lijf zijn geschreven, vereisen een jazzy swing van het symfonieorkest. Dit alles onder de bezielende leiding van het jonge Israëlische supertalent (hij is pas 32 jaar) Lahav Shani.

Type:
muziek
Wie:
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Waar:
De Doelen, Schouwburgplein 50, Rotterdam
Wanneer:
vrijdag 1 oktober 2021 - zondag 3 oktober 2021
Tijd:
Kijk voor exacte tijden op de website

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.