Boekpresentatie: Een klein stadje in Oekraïne

Auteur Bernard Wasserstein in gesprek met David Wertheim

Gepubliceerd op: 21 september 2023

Het Menasseh ben Israel Instituut presenteert op vrijdag 22 september in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier: Het 'Zelf' van de historicus.

Presentator David Wertheim gaat met auteur Bernard Wasserstein in gesprek over de uitdagingen van het schrijven van zijn nieuwste boek A Small Town in Ukraine.

Wasserstein maakte voor zijn boek veel gebruik van egodocumenten. In zekere zin valt A Small Town in Ukraine ook in die categorie. Daarom past het werk uitstekend bij de tentoonstelling Ik, Joods?! in het Joods Museum in Amsterdam. In die expositie staan Nederlands-Joodse egodocumenten zoals dagboeken, memoires, en brieven centraal.

A Small Town in Ukraine gaat over de verborgen geschiedenis van de stad Krakowiec, nu in Oekraïne, waar Wassersteins eigen familie vandaan komt. Het boek is het product van een jarenlange ‘obsessie’, zoals hij het zelf beschrijft, om alles te weten over de geschiedenis van deze kleine stad en zijn inwoners, Joden, Polen en Oekraïners.

Door de eeuwen heen was Krakowiec een speelbal van grote machthebbers en heeft de stad tot op de dag van vandaag burgertwisten, bloedvergieten en oorlogsgeweld doorstaan. Daardoor is A Small Town in Ukraine niet alleen een boek geworden over de impact van historische gebeurtenissen op gewone mensen, maar ook een persoonlijk document over de schrijver zelf.

Locatie: Joods Museum, auditorium, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam.
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.