Boek: Door hun ogen

Familieverhalen uit de Holocaust

Gepubliceerd op: 20 april 2023

Door hun ogen
Familieverhalen uit de Holocaust

Femmetje de Wind

Amsterdam: Hollands Diep, 2023
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789048869794

Ook als e-book verkrijgbaar

Door hun ogen is een verzameling ontroerende gesprekken tussen overlevenden van de Sjoa en hun (achter)kleinkinderen. De verhalen zijn samengesteld door Femmetje de Wind.

De meeste overlevenden van de Sjoa praatten na de oorlog niet over hun traumatische ervaringen. Ze moesten door; de pijn van het verleden was te groot. Pas op hogere leeftijd - toen hun kleinkinderen vragen begonnen te stellen - vertelden sommigen van hen beetje bij beetje hun verhaal.

Sinds enkele jaren interviewen kinderen van de Joodse basischool Rosj Pina hun (over)grootouders over hun herinneringen aan de Tweede Tweede Wereldoorlog en de naweeën ervan. 

Levensverhalen
Uit de meer dan tweehonderd levensverhalen die de kinderen zelf opschreven stelde schrijver Femmetje de Wind deze bundel samen. Daarnaast vroeg zij een aantal bekende auteurs met de kinderen mee te gaan om het vaak ontroerende gesprek tussen de verschillende generaties te beschrijven.

Door hun ogen geeft een dwarsdoorsnede van datgene wat zich in Joodse families heeft afgespeeld gedurende de oorlogsjaren. Overlevenden delen hun persoonlijke ervaringen over onderduik, verraad, verzet, vluchten, leven in de kampen en de kille ontvangst in Nederland na afloop van de oorlog. Toch is het ook een boek over klein geluk in donkere tijden, overlevingsdrang en hoop.

Met bijdragen van onder anderen Jessica Durlacher, Frits Barend, Alex Boogers en Robert Vuijsje en een samenvattend essay van Arnon Grunberg.

Lees hier het exclusieve interview dat wij hadden met Femmetje de Wind.

Door hun ogen is verschenen bij uitgeverij Hollands Diep
Prijs paperback: € 24,99, prijs E-book: € 11,99.

Femmetje de Wind is schrijver, journalist, columnist en uitgever. Ze richtte het tijdschrift Jackie op, waarvan ze zes jaar lang hoofdredacteur was. Eerder schreef ze Rivka - haar debuutroman waar ze veel lof mee oogstte en dat deels is gebaseerd op het oorlogsverleden van haar vader - en Het beloofde leven en was ze een van de vier schrijvers van de bestseller Vier wandelaars en een Siciliaan. Femmetje is op dit moment plaatsvervangend directeur van Crescas.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.