Kunst en cultuur
Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois waarvoor je in deze coronatijd niet per sé de deur uit moet
Gepubliceerd op: 13 mei 2021
Het Leo Baeck Institute, behalve opleidingsinstituut een bibliotheek en archief gewijd aan de Duits-Joodse geschiedenis en cultuur, startte in 2021 het Shared History Project.
In deze online tentoonstelling vind je 58 objecten die illustreren hoe nauw de geschiedenis van Joden en niet-Joden in Duitsland al bijna 2000 jaar met elkaar verwoven zijn.
Regelmatig wordt een object uit de collectie uitgelicht, zoals de bril van de Joodse filosoof Moses Mendelssohn (1729-1786), de geestelijk vader van de haskala, de Joodse verlichting.
Vanaf 1893 werd op het Waterlooplein dagelijks de roerige en levendige markt gehouden. Het plein stond bekend om zijn handel in tweedehands goederen en inboedels. Meijer de Hond, rabbijn van de buurt, omschreef de sfeer van het plein als volgt: "(…): Rommelreuk en slijtgeur, schimmeldroes en rotkleur. Afgestorven pronk die herleven zal in kot en keet. Op ’t slagveld van Waterloo leert men de waarde van ’t waardelooze (…)."
Historicus Bart Wallet, schrijfster Saskia Goldschmidt en dichter Joos Jonges belichten in korte lezingen de geschiedenis, de betekenis en de romantiek, zo je wilt, van de handel op het Waterlooplein.
Het evenement is uitsluitend digitaal te volgen via onderstaande link en op de JCK Facebook-pagina.
Op 4 mei spraken Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier, de Nederlandse ambassadeur in Canada Ines Coppoolse en de Canadese emeritus hoogleraar en oprichter van het Raoul Wallenberg Centre for Human Rights Irwin Cotler de vijfde podcast in: Preventing and combatting discrimination and antisemitism.
De podcasts zijn te beluisteren op verschillende platforms, waaronder Apple en Google podcasts en Spotify.