Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois waarvoor je in deze coronatijd niet per sé de deur uit moet

Gepubliceerd op: 13 mei 2021

De wereldberoemde Armeense kunstenaar Marie Balian (1925-2017) schonk de inwoners van Jeruzalem het kunstwerk Een glimp van het paradijs, een tegeltableau van 6x4 meter, bestaande uit bijna duizend handgemaakte gekleurde tegeltjes.

Het Leo Baeck Institute, behalve opleidingsinstituut een bibliotheek en archief gewijd aan de Duits-Joodse geschiedenis en cultuur, startte in 2021 het Shared History Project.
In deze online tentoonstelling vind je 58 objecten die illustreren hoe nauw de geschiedenis van Joden en niet-Joden in Duitsland al bijna 2000 jaar met elkaar verwoven zijn.
Regelmatig wordt een object uit de collectie uitgelicht, zoals de bril van de Joodse filosoof Moses Mendelssohn (1729-1786), de geestelijk vader van de haskala, de Joodse verlichting.

Vanaf 1893 werd op het Waterlooplein dagelijks de roerige en levendige markt gehouden. Het plein stond bekend om zijn handel in tweedehands goederen en inboedels. Meijer de Hond, rabbijn van de buurt, omschreef de sfeer van het plein als volgt: "(…): Rommelreuk en slijtgeur, schimmeldroes en rotkleur. Afgestorven pronk die herleven zal in kot en keet. Op ’t slagveld van Waterloo leert men de waarde van ’t waardelooze (…)."

Historicus Bart Wallet, schrijfster Saskia Goldschmidt en dichter Joos Jonges belichten in korte lezingen de geschiedenis, de betekenis en de romantiek, zo je wilt, van de handel op het Waterlooplein.

Het evenement is uitsluitend digitaal te volgen via onderstaande link en op de JCK Facebook-pagina

Type:
lezing
Wie:
Joods Cultureel Kwartier
Waar:
livestream online
Wanneer:
zondag 16 mei 2021
Tijd:
14.30 - 16.30 uur

Go Dutch' eh? is een serie podcasts die door de Nederlandse ambassade in Ottawa wordt gemaakt voor Canadese luisteraars. Bijzondere Nederlanders en Canadezen vertellen hoe zij de grote problemen waar de wereld mee te maken heeft, denken te kunnen oplossen.
De serie focust vooral op samenwerking tussen beide landen om de mensenrechten wereldwijd onder de aandacht te brengen en te verdedigen.


Op 4 mei spraken Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier, de Nederlandse ambassadeur in Canada Ines Coppoolse en de Canadese emeritus hoogleraar en oprichter van het Raoul Wallenberg Centre for Human Rights Irwin Cotler de vijfde podcast in: Preventing and combatting discrimination and antisemitism.

De podcasts zijn te beluisteren op verschillende platforms, waaronder Apple en Google podcasts en Spotify.

"Een heerlijk interview" noemt The Jewish Journal het gesprek dat de online krant had met dr. Ruth Westheimer. Sex Therapist Dr. Ruth Has Ongoing Love Affair With Israel. Het interview vond plaats naar aanleiding van het eredoctoraat dat de bijna 93-jarige ontving van de Ben-Gurion University of the Negev. Een van haar opmerkelijke uitspraken: "Sigmund Freud is a sexual illiterate."

Aan de vooravond van de Jewish American Heritage Month dook het Center for Jewish History in de archieven, op zoek naar de invloed die Joden hebben gehad op de opera in de Verenigde Staten. De onderzochte periode begint in 1880 en eindigt in 1940. Musicologe Samantha M. Cooper ontdekte dat het idee dat Joden en opera niets met elkaar van doen hadden - een idee dat in Amerika kennelijk hardnekkig is blijven bestaan - allerminst op waarheid berust. Lees in Jewish News Researchers reveal impact of Jews in development of US opera. Operaliefhebbers worden daar heel blij van!

Op de foto de Amerikaanse tenor Jan Peerce (Jacob Pincus Perelmuth, 1904 -1984).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.