Boekennieuws

Over Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties (nu dus even niet) en ander boekennieuws

Gepubliceerd op: 23 december 2021

Jeune femme lisant, fragment van een schilderij uit 1868 van de vroeg-impressionistische kunstschilder Jean-Baptiste-Camille Corot (1796-1875)

Terwijl Parijs sliep

Ruth Druart

Amsterdam: Boekerij, 2021
Aantal blz.: 384
ISBN: 9789022592380

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Carolien Metaal
Oorsponkelijke titel: While Paris Slept

Parijs, 1944. Het leven van een jonge vrouw neemt een afschuwelijke wending als ze op een dag van haar bed wordt gelicht. Ze wordt op transport gezet naar Auschwitz. Op het perron neemt ze een levensbepalende beslissing: in haar wanhoop geeft ze haar zoontje, een baby nog, weg aan een wildvreemde man.
Santa Cruz, 1953. Jean-Luc heeft met veel moeite het verleden achter zich gelaten. Getekend door de nazibezetting van Parijs en zijn werk langs de spoorlijnen, waar hij getuige was van de gruwelijkheden die de Duitsers aanrichtten, ontvluchtte hij na de Tweede Wereldoorlog Frankrijk om samen met zijn vrouw en aangenomen zoontje een nieuw leven te beginnen in de Verenigde Staten. Dan wordt op een dag zijn ergste angst werkelijkheid en klopt het verleden volkomen onverwacht op zijn deur.

De Britse schrijfster Ruth Druart (1971) woont sinds 1993 in Parijs met haar Franse echtgenoot en drie zoons en werkt op een internationale school, waar ze zich bezighoudt met onderwijs voor kinderen die in een vreemde cultuur opgroeien. Ze deed uitgebreide research naar de historische achtergronden voor haar debuutroman Terwijl Parijs sliep.

Kampverhalen
Joods meisje in een Jappenkamp

Marianne Bruinvels

Soest: Uitgeverij Boekscout, 2019
Aantal blz.: 64
ISBN: 9789463893558
Vertaald door: Marion Vorage
Oorsponkelijke titel: Camp Stories

De gelukkige jeugd van Marianne Bruinvels-Bakker eindigt in 1942, wanneer de Japanners Java binnenvallen. In eenvoudige woorden vertelt Marianne over angst, gevangenschap en honger. Dit is het waargebeurde verhaal van een jong Joods meisje dat probeert de Japanse bezetting te overleven onder de tropenzon. Deze ontroerende verhalen kunnen afzonderlijk of als een volledig boek worden gelezen. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf tien jaar en hun ouders. Bijna 75 jaar later draagt Marianne deze verhalen op aan Nederlandse kinderen en kleinkinderen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.


Op de website van de Stichting Gastdocenten WOII lees je wat de schrijfster aan de schoolkinderen vertelt.

Marianne Bruinvels (Batavia, 1935) heeft een boek met columns geschreven (2000), een novelle en een roman. Na een loopbaan als lerares scheikunde, moeder en grootmoeder wijdt ze zich aan het vertellen van haar oorlogsbelevenissen aan kinderen en andere lezers van over de hele wereld. 

Vind samen met je beren jouw weg in werk met de 3P K.R.A.C.H.T.® methode

Dorris Falkenstein

Schagen: Uitgeverij Leessst, 2021
Aantal blz.: 200
ISBN: 9789491863592

Vind jij het lastig om je weg in werk te vinden? Zie jij beren op je weg die je tegenhouden of heel veel aandacht vragen? Hoe creëer of vind jij die prachtbaan? Hoe zorg je ervoor dat jij je krachtig voelt, gaat focussen en nieuwe stappen zet? Dorris Falkenstein ontwikkelde de 3PK.R.A.C.H.T.® methode op basis van twintig jaar ervaring, zodat jij stappen kunt gaan zetten in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. In dit boek wordt de methode stap voor stap beschreven, met vele praktijkvoorbeelden, oefeningen en het persoonlijke verhaal van Dorris. Deze methode helpt jou om te focussen, jouw patronen te herkennen, een goede balans te vinden en gefundeerde keuzes te maken. Je gaat de beren op jouw weg herkennen en ze tot kracht maken, zodat je duurzaam geïnspireerd én gezond werkt en leeft.

Dorris Falkenstein is eigenaar van Falkstone, opgericht in 2002. Zij is een persoonlijk verandercoach, gecertificeerd loopbaanprofessional, ervaren systemisch coach, trainer en sparringpartner voor organisaties en hoogopgeleide professionals op het gebied van loopbaanbegeleiding, duurzame inzetbaarheid, personal coaching, outplacement, re-integratie & verzuim en het voorkomen ervan.

De kleine maar ons inziens belangrijke uitgeverij Van Maaskant Haun (onder hun auteurs onder meer Yehuda Amichai en Gabrielle Tergit) heeft de nieuwe catalogus online gezet. Pagina's vol nieuwsgierigmakende titels!
Uitgever Meta Gemert: "De covers zijn al prachtig, en dan moet je de boeken nog gaan lezen!"

Herinneringen van een overlevende, kopt het literaire weblog Tzum bij de bespreking van Vakantie aan de Waldsee. Herinneringen van een overlevende van de Hongaarse schrijver en kunstverzamelaar Carl Laszlo (1923-2013). Hij overleefde Auschwitz, Sachsenhausen, Buchenwald, Ohrdruf en Theresienstadt. In 1956 verscheen Ferien am Waldsee. Erinnerungen eines Überlebenden

"Ik heb bewust tien jaar lang gewacht, om afstand te krijgen tot die gebeurtenissen en om zoveel mogelijk de onvermijdelijke gevoelens van wrok los te kunnen laten."
Lees de recensie op Tzum.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.