Moth­er for Dinner

Gepubliceerd op: donderdag 7 januari 21, 13:00

Mother for Dinner

Shalom Auslander

New York: Riverhead Books, 2020
Aantal blz.: 260
ISBN: 9781594633720

Ook als e-book verkrijgbaar

Uitgever Seventh Seltzer is op zoek naar memoires om op de markt te brengen, maar geen van de manuscripten die hij ter beschikking heeft - stuk voor stuk verhalen waarin het vinden van de eigen identiteit centraal staan - bevalt hem. Toppunt van zijn ergernis is een verhaal van een lesbische socialistische pro-immigratie, anti-vax Joodse met Latijns-Amerikaanse roots.
Seventh zelf wil niets liever dan zich bevrijden uit de gevangenis van wat hij omschrijft als zijn "benauwende tribale identiteit", een familie van Can-Ams, kannibalistische Amerikanen. Zijn moeder is een vurig verdediger en praktiserend lid van deze  'Cannibal-Americans' en verafschuwt iedereen die daar niet bij hoort. Auslander beschrijft in detail de uit de Oude Wereld meegebrachte rituelen en gebruiken waarvoor de Can-Ams jarenlang werden vervolgd, tot er vrijwel niemand meer over was. Maar Seltzers moeder is vastbesloten haar tradities te verdedigen tot de dood erop volgt.
Seltzer en zijn broers zijn de beangstigende praktijken al jarenlang ontvlucht, maar als moeder op sterven ligt komen ze terug, uit plichtbesef en omdat de familieband toch nog een beetje blijkt te bestaan. En wie weet valt er nog iets te erven. Waar ze echter geen rekening mee hebben gehouden, is moeders laatste wens ... Maar de oude vrouw weegt 190 kilo, en de enige Can-Am die nog precies weet hoe 'het' moet, is oom Ishmael ...

Mother for Dinner is een vlijmscherpe satire, waarin Auslander de behoefte om groepsidentiteit te bevestigen met het fanatiek vasthouden aan gebruiken genadeloos aan de kaak stelt en de lezer confronteert met de verplichtingen die familiebanden opleggen.


Mother for Dinner... reallly?

Shalom Auslander (1970) groeide op in een ultra-orthodoxe omgeving in Monsey, New York. Hij schrijft voor bladen als GQ, Tablet, The New York Times Magazine en The New Yorker en woont sinds 2019 met zijn gezin in Los Angeles.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.