Debat: Joseph Beuys en de naoorlogse (kunst)geschiedenis

Gepubliceerd op: 28 september 2023

Wat is de betekenis van Joseph Beuys in de context van de naoorlogse West-Duitse kunst? De Iraaks-Israëlisch-Nederlandse Joseph Sassoon Semah en curator Linda Bouws gaan hierover in debat. De Iraaks-Israëlisch-Nederlandse Joseph Sassoon Semah en curator Linda Bouws verkenden in tentoonstellingen, debatten en performances de ontbrekende feiten in het kunsthistorisch perspectief op Joseph Beuys. Hierover is nu een boek verschenen. Samen gaan zij in gesprek met Bas Marteijn, Emile Schrijver en Gregor M. Langfeld. Het gesprek wordt geleid door Felix Rottenberg.

Joseph Beuys (1921-1986) is een van de meest invloedrijke Duitse naoorlogse kunstenaars, die vooral beroemd werd door zijn performances, installaties en Fluxus-concerten. Maar wie was Beuys echt? In zijn werk mythologiseerde hij zijn oorlogsverleden als nationaalsocialist en het problematische verleden van Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog transformeerde hij van dader in slachtoffer. Tijdens het honderdjarige jubileum van Beuys in 2021-2022 werden de controversiële aspecten van Beuys’ werk en gedachtegoed nauwelijks belicht.

Met het kunstproject en de gelijknamige publicatie On Friendship/(Collateral Damage) IV- How to Explain Hare Hunting to a Dead German Artist nemen Joseph Sassoon Semah en Linda Bouws ons mee in een kritische analyse van Beuys. Want de naoorlogse (West-)Duitse kunstgeschiedenis vraagt om een andere context dan de mythologie die hij zelf als kunstenaar heeft gecreëerd. Een nieuw perspectief op Beuys vereist een bredere discussie in de kunstwereld en een meer contextueel perspectief dan in de musea en galeries waar Beuys tot nu toe te zien was.

Radicale breuk
Na de Tweede Wereldoorlog kwam het tot een radicale breuk in de kunstopvattingen, waarbij de nationaalsocialistische dichotomie tussen ‘nazikunst’ en ‘entartete’ kunst als het ware is voortgezet maar de waardering voor beide simpelweg werd omgedraaid. Door deze zwart-witvisie zijn bepaalde kunstvormen en kunstenaars nog altijd merkwaardig taboe of juist gecanoniseerd. Het blijkt dat het nationaalsocialisme tot op de dag van vandaag in de kunstwereld doorwerkt.

Op donderdag 5 oktober geeft Gregor M. Langfeld, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Open Universiteit, een inleiding die aansluit bij Joseph Sassoon Semah’s kritische reflecties over de mythen en stereotiepe voorstellingen over modernistische kunst die men na de oorlog heeft gecreëerd. Daarna spreken Semah en Bouws verder met Bas Marteijn en Emile Schrijver, onder begeleiding van Felix Rottenberg.

Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25, 1012 XA Amsterdam
De entree is gratis, maar aanmelding vooraf is verplicht.
Meer informatie over deze thema-avond en het aanmeldformulier staat op de website van SPUI25.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.