Joodse gedichten

Gepubliceerd op: woensdag 7 oktober 20, 15:00

Joodse gedichten

Nachoem M. Wijnberg

Amsterdam: Pluim, 2020
Aantal blz.: 96
ISBN: 9789083054230

Joodse gedichten is een poëziebundel over Joden voor wie het bouwen van de synagoge waar ze níét heen gaan een eerste levensbehoefte is - ook wanneer zij net zijn aangespoeld op een onbewoond eiland.

 De bundel gaat over hoe de Joden door de geschiedenis gaan, zoals ze over zichzelf als Joden denken en zoals anderen over hen als Joden denken, en het een vanwege het ander, en omgekeerd. Een centraal thema is de Messias, op wie met hevig verlangen wordt gewacht en die tegelijkertijd een bron van ongerustheid is, misschien vanwege de problemen die valse Messiassen - van Jezus tot Sjabtai Tsvi - met zich meebrengen, misschien omdat de geschiedenis te mooi of te spannend is om die nu al te beëindigen - en de synagoge waar de Messias heen gaat, daar zou geen fatsoenlijke Jood zich willen vertonen.
Mozes en Abraham, Rabbi Akiva en Maimonides, Levinas en Leibovitz, Tucholsky en Amichai, ze lopen allemaal samen met de dichter en met leden van zijn werkelijke en mythologische familie, door elkaar heen. Elk van hen spreekt in naam van iedereen, ook van naar wie hij vanochtend niet wil luisteren. Al doe hij dat toch, want hoe zou hij anders weten hoe het verder gaat?

In onze serie Zomerschrijvers  sprak Femmetje de Wind op 20 augustus 2020 met Nachoem Wijnberg over zijn dichterschap en over hoe het jodendom doorklinkt in zijn werk.
Je kunt het gesprek met Nachoem Wijnberg op onze website bekijken of lezen.

Nachoem M. Wijnberg (1961) studeerde Rechten en Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1990 aan de Rotterdam School of Management en werd in 2001 benoemd tot hoogleraar Industriële Economie en Organisatie aan Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2005 werkt hij aan de Universiteit van Amsterdam.

Wijnberg is dichter en romanschrijver. Hij schreef vier romans (meest recent: De opvolging, 2005) en dertien dichtbundels. De eerste tien werden verzameld in Uit tien. Daarna verschenen nog Liedjes, dat werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzie Prijs; Het leven van, dat de VSB Poëzieprijs kreeg toebedeeld; Divan van Ghalib, waaraan de Gedichtendagprijs toeviel, en Als ik als eerste aankom. Poëzie van Wijnberg verscheen in het Italiaans en in het Engels (Advance Payment, vertaald door David Colmer) Op bol.com vind je alle boeken van Nachoem M. Wijnberg, waaronder zijn nieuwste boek.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.