Documentaire: Portret van Sheila Gogol

Gepubliceerd op: 16 november 2023

De EO zendt op donderdag 23 november de documentaire ‘Ongewoon gewoon. Het bijzondere verhaal van Sheila Gogol’ uit.

De Amsterdamse Sheila Gogol, de moeder van schrijver Robert Vuijsje, leidde een veelomvattend leven. Geboren in New York belandde ze via enkele omzwervingen in Nederland. Als tiener kletste ze met Marilyn Monroe en bezocht ze een optreden van Elvis; als twintiger zag ze Martin Luther King en Malcom X spreken. Ze werkte in het Anne Frankhuis samen met Otto Frank en vertaalde de Oscar-winnende Nederlandse film De aanslag.

Maar wat haar vooral kenmerkte was een onvermoeibare inzet voor vrede en verbinding. In de EO-documentaire Ongewoon gewoon is haar leven in beeld gebracht.

Historische beelden
De documentaire is opgebouwd uit historische beelden in combinatie met verhalen van familie en vrienden. Ook maakt de film gebruik van een geluidsopname van een gesprek tussen Robert Vuijsje en zijn moeder Sheila, vlak voor haar dood. Hierin vertelt ze zelf over haar veelomvattende leven. Het nieuwe boek van Vuijsje, Maak de wereld beter, is ook een ode aan zijn moeder.

Alfred Edelstein, eindredacteur van de Joodse programmering binnen de EO: “Sheila was een hele bijzondere vrouw, iemand met een zeer groot hart voor de medemens. Sterker, als er meer mensen als Sheila op deze wereld zouden zijn, dan lag vrede en harmonie binnen handbereik. We hebben deze documentaire gemaakt opdat nog veel meer mensen kunnen kennismaken met haar verhaal en haar inzet voor de ander.”

Marilyn, Martin en Malcom
Sheila werd in 1942 geboren in een immigrantengezin in de Bronx, New York. Zowel Sheila als haar broer krijgen les op de prestigieuze school Bronx Science. Zo ontmoet ze thuis bij een klasgenoot toevallig filmicoon Marilyn Monroe. Op haar achttiende ontvlucht ze haar ouderlijk huis voor een kort verblijf in Israël, maar de pacifistische Sheila vertrekt daar al snel omdat ze niet in het leger wil.

Ze lift door Europa en ontmoet de Nederlandse student Bert Vuijsje. In 1962 trouwen ze in New York. In die bijzondere zomer gaat het activistische jonge stel zowel naar de March on Washington, waar ze de beroemde ‘I have a dream’-speech van Martin Luther King horen, als naar een bijeenkomst van de meer radicale Malcolm X.

Vrede en verbinding
In Nederland maakt Sheila carrière als docent Engels en vertaler. Het is Sheila die de Oscar-winnende film De aanslag vertaalt. In Amsterdam maakt ze deel uit van vele kleurrijke initiatieven, clubjes en verenigingen. Ze is heel actief in de Joodse gemeenschap. Van orthodox tot liberaal, in alle geledingen wordt ze een bekend gezicht. Tot haar overlijden in 2022 zet ze zich in voor vrede in Israël en multiculturele verbinding in haar eigen stad.

Ongewoon gewoon. Het bijzondere verhaal van Sheila Gogol is gemaakt door documentairemaker Saskia van den Heuvel.
Donderdag 23 november, om 22.25 uur bij de EO op NPO 2.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.