Kort nieuws van heinde en ver

Gepubliceerd op: 2 september 2021

SAMEN FIETSEN VOOR HET ALYN KINDERZIEKENHUIS
De Eroev Ride is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij wordt gefietst ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeruzalem. Steeds meer mensen beleven plezier aan deze toertocht, zeker sinds die is uitgebreid met een kortere route, bestemd voor ‘gewone fietsers’. Dit jaar is de Eroev Ride op zondagochtend 19 september. U kunt kiezen uit drie afstanden:

Eroev Amsterdam City Ride (28 km).
Deze tocht is geschikt voor het hele gezin; de kleintjes kunnen immers achterop. Vooraf en tijdens de rit krijgt u van kenners informatie over de eroev. Verder komt u langs Joodse begraafplaatsen en ook daar staan mensen die u meer kunnen vertellen.
Start tussen 10:00 en 10:30 uur.

Eroev Amsterdam Ride (58 km)
Voor de geoefende fietser en/of beginnende wielrenner. Start om 8:30 uur.

Eroev Amsterdam XL Ride (100 km)
Voor de getrainde wielrenner. Start om 8:30 uur.

Rond 12:30 uur verwachten we dat iedereen over de finish is. Vanaf 12:00 uur staat er voor de fietsers een lunch (falafel) klaar.

U kunt zich nú inschrijven!
Alle informatie over de Eroev Ride vindt u via deze link, daar kunt u zich ook inschrijven. De inschrijfkosten (€ 50,-) komen volledig ten bate van het Alyn Kinderziekenhuis in Jeruzalem.

Synagoge Groningen realiseert permanente museale inrichting

Veertig jaar na de herinwijding in 1981 opent Synagoge Groningen de nieuwe vaste tentoonstelling. Hier is twee jaar lang intensief aan gewerkt. Tientallen persoonlijke verhalen zijn vastgelegd in woord, beeld, film en audio. En niet zomaar verhalen. Het is een zintuigenprikkelende ervaring over hoe het is om in Joods Groningen te leven. Dit alles door middel van interactieve zuilen voorzien van honderden uiterst zorgvuldig ingekleurde zwart-wit beelden, activerende doe-stations en een ruime (leen)collectie in samenwerking met onder andere het Joods Historisch Museum te Amsterdam en diverse particuliere collecties.

Nieuwe museale inrichting
Wie nu Synagoge Groningen binnenloopt, wordt op moderne en eigentijdse wijze, via touch screens met digital storytelling, doe-stations, live gesprekken, kunstobjecten en grote vitrines gevuld met museale schatten, meegezogen in de rijke Joodse geschiedenis van Groningen. Synagoge Groningen ontpopt zich hiermee tot een bijna volwaardig museum dat daarnaast dagelijkse culturele activiteiten en diensten huisvest. Historicus en tentoonstellingsmaker Willy van der Schuit ontwikkelde samen met Ontwerpcollectief Groningen het nieuwe interieur dat onderdeel is geworden van het opvallende monument. Liefke Knol maakte een aantal indrukwekkende films en Bertien Minco maakte een speciale audiotour met familieverhalen.

Synagoge Groningen: respect voor ruimte en religie
Synagoge Groningen is vanzelfsprekend een plaats van herinnering, naast een levendige plek voor culturele activiteiten en een educatief centrum over Joodse religie en gebruiken. De synagoge vertelt op een historische locatie, waar de Joodse gemeenschap al sinds de achttiende eeuw samenkomt, het verhaal over het jodendom in het algemeen, maar in het bijzonder van gemeenschappen in de stad en provincie Groningen. Dit lokale aspect uit zich in verhalen en objecten van Joods-Groningse bedrijven zoals de puddingfabriek van Polak en de bandenlijmproducent Simson, maar ook in persoonlijke bezittingen zoals gebedenboeken en brieven die getuigen van het samenleven als Joodse gemeenschap in voor- en tegenspoed.

In samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van het gebouw, is in 2021 de bouwkundige aanpassing van het gebouw afgerond. Daarna is de permanente museale inrichting gerealiseerd, een lang gekoesterde wens van het bestuur. “We wilden niet alleen het verhaal van het Joodse leven in de stad, provincie en grensstreek vertellen, maar juist ook zorgen dat de rijke geschiedenis en de wezenlijke bijdrage van de Joodse inwoners aan het culturele, maatschappelijke en economische leven niet verloren gaan. Onder het motto onbekend maakt onbemind hopen we dat deze verhalen zullen bijdragen aan wederzijds begrip en verdraagzaamheid”, stelt Gaby Poell, voorzitter van Stichting Folkingestraat Synagoge.

Opening
De museale herinrichting wordt zondag 5 september geopend voor een select publiek en is vanaf woensdag 8 september voor iedereen te bezoeken. Tickets kunnen worden gereserveerd via de vernieuwde website www.synagogegroningen.nl.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.