Reizen naar de rabbijnen van Singapore

Gepubliceerd op: 4 mei 2023

In Zuidoost-Azië geldt stadstaat Singapore als Joodse hub. Er is een actieve gemeenschap van zo’n drieduizend zielen. Reisjournalist Joost Brantjes dook voor de serie reportages 'De Joodse horizon' in het bloeiende Joodse leven in Singapore.

De zon komt op als ik na een lange vlucht uit Amsterdam met een busje van het vliegveld van Singapore naar de stad rijd. Er is veel groen. Bomen, heggen en struiken die allemaal onberispelijk getrimd zijn, en het is schoon. Heel schoon. Eenmaal ingecheckt in mijn hotel is het een korte wandeling naar de orthodoxe Maghain Aboth synagoge, een neoklassiek gebouw uit 1878.

Mordechai Abergel, een man met een volle grijze baard en intelligente pretogen achter een montuurloze bril, is de opperrabbijn van Singapore. Hij is net klaar met zijn ochtendgebed, zijn tefillien heeft hij nog om. In 1994 is hij met zijn vrouw Simcha naar Singapore gekomen, zijn derde continent, want Abergel groeide op in België en studeerde in de VS en Israël. Hij is er vijftalig van geworden. Gevraagd of hij ook Nederlands spreekt, antwoordt hij lachend met “Papier hier!”, wat hij heeft onthouden na een bezoek als kind aan de Efteling.

De rabbijn behoort tot de zeventiende generatie van rabbijnen in zijn familie. Hoewel hij zes kinderen heeft, zal hij de laatste in deze lijn zijn want geen van zijn nakomelingen wil in zijn voetsporen volgen. Dat zijn orthodoxe gemeenschap verschilt van de liberale, staat niet in de weg dat de samenwerking hier goed en prettig is. “Het zijn geen zondaren, maar strikt zijn ze niet.”

De volledige reportage staat op de website van Jonet.

Beeld: Maghain Aboth Synagoge (Foto: Joost Brantjes)

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.