Mother Country

Gepubliceerd op: 31 maart 2022

Mother Country

Irina Reyn

Londen: MacMillan Publishers, 2019
Aantal blz.: 288
ISBN: 9781250076045

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar

Alleenstaande moeder Nadia Borodinskaya heeft de afgelopen zeven jaar onvermoeibaar gewerkt in de Verenigde Staten om haar dochter Larisska uit het door oorlog verscheurde Oekraïne te halen. Larisska is negen als haar moeder de immigratieprocedure begint, maar als ze erachter komen dat alleen Nadia toestemming heeft gekregen om naar de VS te verhuizen is Larisska 21 en moet ze als meerderjarige opnieuw een aanvraag indienen. Nadia's beslissing om haar dochter achter te laten in Oekraïne veroorzaakt een breuk tussen hen - Larisska voelt zich in de steek gelaten door haar moeder, terwijl Nadia denkt dat vertrekken uit Oekraïne de enige manier is om Larisska uiteindelijk een beter leven te geven.

Nadia's dagelijks leven in Brighton Beach in Brooklyn is vol kleine vernederingen: als bejaardenverzorgster loopt ze altijd het risico te worden ontslagen; als parttime kinderoppas van de verwende kleuter Sasha heeft ze ook te maken met diens onzekere moeder Regina; en als Oekraïense van Russische afkomst ligt ze in de clinch met westerse Oekraïense immigranten die denken dat ze een verrader is.
Thuis is de oorlog in Oekraïne altijd aanwezig. Op televisie spreekt Vladimir Poetin over de "hereniging" van de Krim en Rusland, de Oekraïense president doet weinig overtuigende beloften over een verenigd Oekraïne, terwijl Amerikaanse politici verdeeld zijn uit angst voor een nieuwe immigrantenstroom. Het begrip "eenheid" zingt voortdurend rond, maar voor Nadia is de enige hereniging waar ze al zes jaar op wacht die met Larisska, wier immigratie-aanvraag keer op keer opzij wordt gelegd. Hoe kan Nadia de liefdevolle Larisska die ze achterliet, rijmen met de nu ontwijkende en koude dochter die ze door de vele oorlogshandelingen zelden via Skype kan bereiken. 

Mother Country is een intens boek waarin met een rijk palet aan verlangens, verwachtingen en zorgen een vrouw wordt geschilderd die uiteindelijk maar één doel in haar leven heeft: samen met haar dochter leven in vrede en veiligheid.

De Amerikaanse schrijfster Irina Reyn (1974) werd geboren in Moskou. Ze doceert Engels aan de Universiteit van Pittsburgh (PA) en won in 2009 de Goldberg-prijs voor Joodse fictie voor beginnende schrijvers. Mother Country is haar derde roman.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.