Leaving the Fold

Leaving the ultra-Orthodox Jewish community

Gepubliceerd op: 25 augustus 2022

Wat gebeurt er met je als je bent geboren als chassidische Jood maar later ontdekt dat je daar niet bij hoort?
Leaving The Fold volgt vijf jonge mensen in Montreal, Israël en New York die geboren en getogen zijn binnen de ultraorthodoxe Joodse wereld en daar niet langer in willen blijven.
Ze groeiden op in een gesloten samenleving, waar afwijken van de gedragsregels niet wordt gedoogd. Ze betalen een hoge prijs om als jongvolwassenen hun ouders en gemeenschap te verlaten en de vrijheid te zoeken om hun eigen keuzes te kunnen maken.

De moed vinden om de gemeenschap te verlaten is voor deze jongeren nog maar het begin. Zij die besloten hebben deze stap te zetten, worden gezien als paria's. Tot overmaat van ramp missen ze vaardigheden waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Velen spreken alleen Jiddisj of archaïsch religieus Hebreeuws.

In Leaving the Fold is de chassidische wereld te zien in al haar facetten én de overweldigende onzekerheid van de zelfgekozen persoonlijke vrijheid. De film neemt de kijker mee op de complexe, spirituele reis naar het onbekende die de jonge mensen maken.

Bij de documentaire is een presskit uitgegeven.

Leaving The Fold (2008)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.