Fakenieuws

Kun je je wapenen tegen nepnieuws en zo ja, hoe?

Gepubliceerd op: 27 oktober 2022

De hoeveelheid complottheorieën en nepnieuws groeit gestaag en snel. Eerst waren het 'wappies' en aanhangers van griezelige politieke bewegingen als het Amerikaanse QAnon die van zich lieten horen; tegenwoordig zijn het zelfs politici die er niet voor terugschrikken om met hun, netjes gezegd, twijfelachtige ideeën en opvattingen de publiciteit te zoeken, ook in Nederland.
Al die desinformatie verspreidt zich als een virus en is net zo besmettelijk. Eén opvallende uitspraak kan werken als een gevaarlijke 'super spreader'; de overeenkomst met het recente coronavirus is opmerkelijk.

Sociaal-psycholoog Sander van der Linde ontdekte dat je met een klein beetje van een 'vaccin' tegen het effect van nepnieuws immuniteit kunt opbouwen.
Hij zal erover vertellen tijdens zijn lezing Fake nieuws op donderdag 19 januari 2023 en laten zien wat je zelf kunt doen om nepnieuws tijdig te herkennen voor wat het is.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.