Niemand van ons zal terugkeren

Het leven in Auschwitz door de ogen van een Franse verzetsvrouw en haar medegevangenen

Gepubliceerd op: 27 januari 2021

Niemand van ons zal terugkeren
Het leven in Auschwitz door de ogen van een Franse verzetsvrouw en haar medegevangenen

Charlotte Delbo

Amsterdam: Meulenhoff, 2021
Aantal blz.: 288

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Kathelijne de Vuyst
Oorsponkelijke titel: Aucun de nous ne reviendra & Une connaissance inutile

In 1942 werd Charlotte Delbo in Parijs gearresteerd en gevangengezet omdat ze voor het Franse verzet werkte. In 1943 werd ze samen met tweehonderddertig Franse gevangenen, van wie er slechts 49 zouden overleven, gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

In Niemand van ons zal terugkeren reconstrueert Delbo haar herinneringen aan leven en dood in korte, poëtische scènes. Ze spreekt met de stem van een collectief; van alle vrouwelijke gevangenen die, hoewel hun identiteit hun was ontnomen, elkaar wisten te steunen. Ze slaagt erin woorden voor het onuitsprekelijke te vinden en schoonheid te beschrijven daar waar je die niet verwacht. Niemand van ons zal terugkeren is een aangrijpende getuigenis, noodzakelijke Sjoa-literatuur en een literair meesterwerk.

Charlotte Delbo (1913-1985) was een Franse schrijver. De meeste bekendheid verkreeg ze met haar indringende memoires van haar tijd als gevangene in Auschwitz, waar ze in 1943 naartoe werd gedeporteerd vanwege haar activiteiten als lid van het Franse verzet.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.