Geschiedenis herleeft in voormalige Joodse banketbakkerij

Gepubliceerd op: 22 juni 2023

In Winschoten heeft een gebouw dat ooit fungeerde als Joodse bakkerij zijn oude functie teruggekregen: donderdag opende er opnieuw een bakkerij. Eigenaresse Hanneke Drouen heeft geen Joodse achtergrond, maar wilde er haar zaak openen en op een historische plek iets nieuws doen in een oud jasje.

In het Gronings UMCG runt Hanneke Drouen al De Gezonde Planeet, een winkeltje waar biologische koffie, lekkernijen en andere producten worden verkocht. Het project in Winschoten heeft met de komst van de Oekraïeners naar Nederland van doen.

Joods banket
Het monumentale pand op de hoek van de Venne en de Kleine Boschstraat in Winschoten dateert uit 1898, toen het werd geopend als koosjere bakkerij. Het was gebouwd in opdracht van de Joodse banketbakker Salomon Engers. Later nam banketbakker Jozef Israëls de zaak over.

Indertijd had Winschoten nog veel Joodse inwoners – procentueel gezien had alleen Amsterdam er meer. In de oorlog werd het overgrote deel van de Winschoter Joden afgevoerd en vermoord. Nadien was er dan ook geen Joods leven meer en ook de bakkerij was verdwenen; er kwam een babyzaak in.

Honing- en boterkoek
Banketbakker Engers had honingkoeken als specialiteit. Opvolger Israëls stond vooral bekend om zijn boterkoek met amandelschaafsel. Als Joden hadden ze hun winkel open op zondag en niet-Joden kwamen daar dan op zondagochtend om de nog warme waren te kopen, zeker aangezien alle andere winkels op die dag altijd gesloten waren.

Op de gevel van het pand staan de letters ‘SE’ (afkorting voor Salomon Engers) en een bijenkorf. De ‘handtekening’ van Engers en zijn honingkoeken.

Lees het hele verhaal over de Joodse bakkerij in Winschoten op de website van Jonet.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.