Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Gepubliceerd op: 4 maart 2021

De bibliotheek van Parijs

Janet Skeslien-Charles

Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2021
Aantal blz.: 432
ISBN: 9789024594122
Vertaald door: Selma Soester
Oorsponkelijke titel: The Paris Library

Parijs 1939. Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten verandert alles van de ene op de andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?

Janet Skeslien-Charles werkte als programmamanager in de Amerikaanse bibliotheek en hoorde zo over het verzet tegen de Bibliothekschutz. In De bibliotheek van Parijs vertelt ze een onvergetelijk verhaal over familie, vriendschap, liefde en de verbindende kracht van literatuur.

Rara Hebraica

Albert van der Heide

Amsterdam: Quid Novum Pers, 2019
Aantal blz.: 132
ISBN: 9789090316062

De bundel Rara Hebraica is een verzameling opstellen gewijd aan zeldzame en raadselachtige verschijnselen in de Hebreeuwse taal en de Hebreeuwse letteren. In de afgelopen vijftien jaar verschenen in Alef Beet, het blad van de Vereniging Hebreeuws, bijna dertig vrolijke, maar altijd leerzame stukjes over de meest uiteenlopende aspecten van de Hebreeuwse taal.

Voor Rara Hebraica selecteerde en herschreef Van der Heide twintig bijdragen aan de gelijknamige Alef Beet-rubriek en drie bijdragen die eerder als ‘Excursen’ verschenen in Hebraica Veritas, de catalogus van de gelijknamige tentoonstelling die in 2008 werd gehouden in het Antwerpse Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet. "Het geheel levert, zoals we dat gewend zijn, weer veel ‘divertiment’", schreef de Vereniging Hebreeuws bij het verschijnen van de bundel in 2019.

De bundel kan worden besteld bij Albert van der Heide door storting van € 15,00 op bankrekening NL55 INGB 0003 4084 83 t.n.v. A. van der Heide en door vermelding van een adres van bestemming op [email protected].

Prof. dr. Albert van der Heide (1942) specialiseerde zich tijdens zijn studie Theologie en Semitische talen (Hebreeuws en Aramees) aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het rabbijns en middeleeuws Hebreeuws en de eerste fasen van het Israëlische Hebreeuws (Ivriet). Van der Heide gaf aan de Vrije Universiteit lange tijd inleidende cursussen in de Joodse godsdienst en cultuur.

Het verborgen aardrijk
De Flynns - Boek 1

Rose Rodrigues Pereira

Amsterdam: Uitgeverij Zilverbron, 2019
Aantal blz.: 445
ISBN: 9789463081733

Ook als e-book verkrijgbaar

De 900 jaar oude boerenhoeve die de Flynns erven, herbergt een oeroud geheim. Rondom hun huis en in de ongerepte heuvels erboven, gebeuren raadselachtige dingen. Toby rust niet voordat hij weet wat er aan de hand is en gaat op onderzoek uit in het slaperige dorp beneden in de vallei. Maar na een bizarre ontmoeting ontdekt hij dat de antwoorden juist dichter bij huis liggen. Samen met zijn drie broers en tweelingzus keert Toby letterlijk de onderste steen boven en opent daarmee een lang vergeten doorgang. Ze belanden op een wonderlijk geometrisch mozaïek onder de grond en worden meegevoerd naar een verborgen rijk. De leider van het volk dat daar al duizenden jaren aan de macht is, laat Toby geen keus. Hij wordt gedwongen om met zijn familie op een queeste te gaan, die al vele levens heeft geëist. Ze trekken dwars door onontgonnen gebieden die honderden jaren geleden hermetisch werden afgesloten voor het mensenras. Achtervolgd door een magisch kwaad, raken ze verwikkeld in een strijd op leven en dood.

Rose Rodrigues Pereira (1975) is schrijfster en dichter. Zij runt een ‘mannenhuishouden’, bestaande uit vier zonen en een echtgenoot. Haar huis borrelt van leven en muziek. Naast woorden en boeken wordt haar dagelijkse leven gekleurd door een giga hond, enkele katten, wat kippen en een tuin vol kruiden en magie.

  • Vrijdag 5 maart wordt bekendgemaakt wie de Boekhandelsprijs 2021 zal winnen. Een van de drie genomineerden is de zeer goed ontvangen roman Viktor van Judith Fanto.
  • In Londen is op 28 februari de Jewish Book Week van start gegaan. Dit festival rond het Joodse boek duurt tot en met 24 maart (hoezo 'Book Week'?) en meer dan ooit te voren kun je online de evenementen en activiteiten bijwonen! Wel tegen betaling, maar kwaliteit heeft nu eenmaal een prijs.
  • Nadav Vissel werdt door boeken- en leeswebsite Hebban aan de tand gevoeld over zijn boek Het grote niets.
  • Het verschijnen van Geen makke schapen, het nieuwe boek van Martijn Katan (zie elders in deze nieuwsbrief) gaat niet onopgemerkt voorbij. Katan was te gast bij Tijd voor MAX en in de landelijke dagbladen Parool en NRC verschenen interviews met de schrijver.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.