Eerste filmtrailer Het verloren transport

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

Vanaf 20 april draait de nieuwe Nederlandse speelfilm Het verloren transport in de bioscoop.

Het verloren transport is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog vertrokken nog drie treinen, met vermoedelijk 6800 Joodse gevangenen, uit het concentratiekamp Bergen-Belsen. Zij zouden naar Theresienstadt worden overgebracht.

Vanwege de oprukkende geallieerde troepen maakte de laatste van deze drie treinen een barre tocht van zo'n 600 kilometer door Duits gebied dat nog niet in handen was van de geallieerde troepen. In de wagons zaten 2400 Joodse mannen, vrouwen en kinderen met meer dan twaalf verschillende nationaliteiten. Onder hen ook veel Nederlanders.

Uiteindelijk kon de trein bij Tröbitz, een dorpje ongeveer zestig kilometer ten noorden van Dresden, niet verder. Op 23 april 1945 bevrijdden soldaten van het Rode Leger de gevangenen van deze laatste trein. Ruim vijfhonderd mensen overleefden de tocht niet.

In de speelfilm Het verloren transport ontstaat ondanks het wantrouwen en de wanhoop een onverwachte vriendschap tussen de scherpschutter Vera, dorpeling Winnie en de Nederlands-Joodse Simone.

De speelfilm is een productie van September Film en KeyFilm, met regie van Saskia Diesing.

De productiemaatschappijen hebben deze week een eerste filmtrailer online gezet.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.