Farewell, Shanghai

A novel

Gepubliceerd op: 22 september 2022

Farewell, Shanghai
A Novel

Angel Wagenstein

New York: Other Press, 2022
Aantal blz.: 400
ISBN: 781635423709

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Elizabeth Frank
Oorsponkelijke titel: Сбогом Шанхай

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog nemen Elisabeth en Theodore Weissberg, beroemde musici, Hilde, een jonge filmactrice en Vladek, een Oost-Europese avonturier die vanwege politieke activiteiten door de politie wordt gezocht,de wijk naar Sjanghai. Die stad, een magneet voor elke menselijke ambitie en ondeugd, is een stad van extremen, van duizelingwekkende rijkdom en genot tot de bitterste armoede en ellende, en voor de vier vluchtelingen ook de plek waar ze in ballingschap veiligheid vinden.
In Sjanghai komen ze terecht in de wereld van Joodse vluchtelingen, onder wie veel kunstenaars en intellectuelen. Het leven is er zwaar voor hen: als ze niet bereid zijn een armzalig, soms vernederend bestaan te leiden zullen ze sterven van honger. Maar ze zijn vastbesloten om in leven te blijven en de cultuur die ze uit Duitsland hadden meegenomen te behouden en zelfs, voor zover dat in hun vermogen ligt, de elegantie van hun vroegere levens in stand te houden.
Angel Wagenstein vertelt in  Farewell, Shanghai een intens verhaal over leven en dood, hartstochtelijke liefde en peilloze moed tegen de achtergrond van de oorlog en de miljoenen levens die daarin verstrikt raken.

Angel Raymond Wagenstein (1922) is een Bulgaarse scenarioschrijver en auteur. Hij schreef drie romans, het Joodse drieluik Isaac's Torah, Far from Toledo en Farewell, Shanghai, die zijn gepubliceerd in het Frans, Duits, Russisch, Engels, Tsjechisch, Pools, Macedonisch, Spaans, Italiaans, Hebreeuws en andere talen. Farewell, Shanghai werd in 2004 bekroond met de Jean Monnet-prijs voor Europese literatuur en in 2022 verfilmd tot een televisieserie van zes afleveringen onder regie van Radu Mihăileanu. Wagenstein is Chevalier van de Ordre national du Mérite en Chevalier van de Ordre des Arts et des Lettres en is drager van de hoge Bulgaarse onderscheiding Stara Planina Order.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.