Echad Mi Yodea

Een choreografie van Ohad Naharin

Gepubliceerd op: 14 april 2022

Wie zijn die mannen die daar zitten te wachten in hun zwart-witte pakken? Religieuze Joden? Zakenlui? Als ze in beweging komen blijken het dansers te zijn die daar samenzijn om een dans uit te voeren die ze al zó vaak hebben gedaan dat het een ritueel is geworden.

'Echad mi jodea', het aftelliedje dat we aan het eind van het lezen van de Haggada gezamenlijk zingen, nam de Israëlische choreograaf Ohan Naharin op als onderdeel van zijn avondvullende choreografie Kyr. Het was ook Naharins eerste choreografie die hij als artistiek directeur van de Batsheva Dance Company in 1990 voor dat gezelschap maakte.
De soundtrack werd gemaakt door de Israëlische rockband Nikmat HaTraktor. Naharin zelf zingt de teksten, terwijl de dansers het refrein voor hun rekening nemen.

"Het is een ruig nummer", zegt een van de dansers over 'Echad mi jodea'. "Je gaat er in door de bewegingen te herhalen en je komt in een trance, een meditatie. Fysiek ontzie je jezelf niet, je schreeuwt zo hard dat de mensen je kunnen horen en dan ga je zitten en wacht je … en dat wachten is als een punt waar je je weer oplaadt", zegt een van de dansers.

Wie nu denkt dat het van weinig respect getuigt om zo met een eeuwenoude traditie om te gaan: wat Naharin hier doet in beweging sluit naadloos aan bij de rituelen van Pesach. Daar gaat het immers ook om het telkens weer vertellen van het verhaal van de uittocht uit de slavernij naar de vrijheid. En dat gebeurt ook in 'Echad mi jodea': er wordt iets verteld, herhaald en bevestigd, van één tot en met dertien, opdat de inhoud weer voor een jaar beklijft.

Echad Mi Yodea by Ohad Naharin performed by Batsheva the Young Ensemble

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.