Filosofisch debat met Tinneke Beeckman

Gepubliceerd op: 23 november 2023

In haar nieuwe boek Ken jezelf stelt de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman zichzelf aan de hand van werken uit de filosofie en wereldliteratuur een aantal fundamentele vragen. Kan ik authentiek zijn? Hoe eerlijk kan ik over mezelf zijn?

Tijdens deze bijeenkomst staat het ‘ik’ uit deze klassieke teksten centraal, evenals het ‘ik’ uit de hedendaagse (non)fictie. Hoe wordt het ‘ik’ al schrijvend en lezend vormgegeven?

Actuele vragen
In Ken jezelf neemt Tinneke Beeckman haar lezers vanuit persoonlijke en actuele vragen mee op een tocht door de wereldliteratuur en de geschiedenis van de filosofie. Die leidt langs Socrates, Friedrich Nietzsche, Virginia Woolf, Marcel Proust, Aldous Huxley, Albert Camus en Hannah Arendt. Als je nadenkt over ideeën, doen die ook wat met jou.

Beeckman laat zien hoe filosofische teksten je blik op jezelf en het leven verrijken. Over de wisselwerking tussen filosofie, literatuur en de totstandkoming van het ‘ik’ gaat zij in gesprek met auteurs Nisrine Mbarki, Tiemen Hiemstra en Dieuwertje Mertens.

Tinneke Beeckman is filosoof. Ze schreef onder andere Spinoza. Filosoof van de blijheid (2009), het bekroonde Door Spinoza’s lens (2012) en Macht en onmacht (2015). In 2020 verscheen haar bestseller Machiavelli’s lef, die werd bekroond met de Hypatiaprijs en op de shortlist van de Socratesbeker kwam. Naast haar boeken schrijft Beeckman columns voor Knack en De Standaard.

Het debat vindt plaats in Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25, 1012 XA te Amsterdam.
Maandag 11 december 2023, aanvang: 20.00 uur.
Entree is gratis, aanmelden vooraf is verplicht. Bestel een zitplaats op de website van Spui25.

Beeld: Tinneke Beeckman

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.