Harry van den Bergh-lezing: Barak Medina

NVHU Harry van den Bergh-lezing

Gepubliceerd op: 17 augustus 2023

Hoogleraar Barak Medina van de Hebrew University in Jeruzalem verzorgt dit jaar de Harry van den Bergh-lezing. Op zondag 3 september 2023 spreekt hij over de ontwikkelingen in de Israëlische rechtsstaat en de gevolgen voor burgers en de academische wereld.

Professor Medina spreekt over de gevolgen van de plannen van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe. In hoeverre ondermijnen die de rechtsstaat en wat merkt de gemiddelde Israëli daarvan? Waar raakt dit beleid universiteiten als de Hebrew University en zijn er nu al gevolgen waar te nemen?

Van 2017 tot 2022 was Barak Medina rector magnificus van de (HU) in Jeruzalem. Tegenwoordig is hij hoogleraar Mensenrechten aan de rechtenfaculteit van de HU. Hij doet onder meer onderzoek naar theoretische, vergelijkende en positieve aspecten van het recht op gelijkheid, de vrijheid van meningsuiting en rechterlijke toetsing. In het verleden was Barak Medina decaan van de rechtenfaculteit van de HU en gasthoogleraar aan de Columbia University in New York en de University of California in Berkeley.

Professor Medina publiceerde diverse boeken. Zijn meest recente boek gaat over de mensenrechtenwetgeving in Israël.

Programma:
Boris Dittrich, voorzitter van de NVHU, opent de middag met een korte inleiding, waarna professor Medina zijn toespraak houdt. Daarna wordt hij geïnterviewd door journalist en publicist Ronit Palache. Er is ruime tijd gereserveerd voor het stellen van vragen. Na afloop is er, met een drankje, gelegenheid tot napraten.

Deze lezing wordt verzorgd door de Stichting Nederlandse Vrienden van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem (NVHU). Harry van den Bergh was jarenlang voorzitter van de NVHU. Hij overleed in 2020. De lezing die zijn naam draagt is een blijvend eerbetoon.

Locatie: Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, 1011 LM Amsterdam. Aanmelden vooraf is verplicht. Stuur een email met je naam en de namen van eventuele introducees naar: [email protected].

Beeld: British Friends of the Hebrew University (BFHU).

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.