When the Angels Left the Old Country

Gepubliceerd op: 3 november 2022

When the Angels Left the Old Country

Sacha Lamb

Hoboken, NJ: Levine Querido, 2022
Aantal blz.: 400
ISBN: 9781646141760

Ook als e-book verkrijgbaar

De engel Uriel en demoon Kleine Ash (kort voor Ashmedai) zijn de enige twee bovennatuurlijke wezens in hun sjtetl (die zo klein is dat het geen andere naam heeft dan Shtetl). De engel en de demoon studeren al eeuwen samen, maar pogroms en de zoektocht naar een nieuw leven hebben alle jongeren uit hun dorp naar Amerika getrokken. Wanneer een van die jonge emigranten vermist raakt, gaan Uriel en Kleine Ash naar haar op zoek.
Onderweg komen ze mensen tegen die hun hulp nodig hebben, zoals Rose Cohen, wier beste vriendin (en de liefde van haar leven) haar in de steek heeft gelaten om met een man te trouwen en Malke Shulman, wier vader op weg naar Amerika op mysterieuze wijze is gestorven. Er staat het tweetal hindernissen te wachten die even moeilijk zijn als die ze hebben achtergelaten, zoals medische onderzoeken (en demonen) op Ellis Island, corrupte ambtenaren, wrede maffiabazen, moordenaars en bittere armoede. De straten in Amerika zijn verre van geplaveid met goud.

Alles klopt aan dit prachtig geschreven, fascinerende verhaal boordevol Asjkenazische volkslegendes, gebruiken en geloof. Lamb behandelt behendig vragen over identiteit, goed en kwaad, verplichting en de vele vormen die liefde kan aannemen. Queerness en genderfluïditeit, belangrijke onderwerpen voor Lamb, lopen als een rode draad door zowel de menselijke als de bovennatuurlijke personages.

Sacha Lamb studeerde Library and Information Science en History aan Simmons University. Sacha woont in New England met Anzu Bean, een miniteckel. When The Angels Left The Old Country is hun debuutroman.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Eric Ottenheijm Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Parabels

Ons woord parabel is afgeleid van het Griekse woord parabolè, dat ook een weergave is van het Hebreeuwse masjal. Het duidt zowel een spreuk (denk aan Misjle Sjlomo) als een gelijkenis of parabel,...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.