Znežanka

Gepubliceerd op: 19 november 2020

Znežanka

Bronja Prazdny

Breda : Droomvallei Uitgeverij , 2020
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789492844859

Znežanka is een jonge vrouw die manisch verliefd wordt op een man, maar in plaats van een lang en gelukkig leven in liefde en harmonie eindigt hun korte samenzijn in een diepe beangstigende afdaling in het rijk der schimmen. Voor haar althans - hij verdwijnt uit beeld en hervat zijn leven. Znežanka weet een manier te vinden om om te gaan met de verliezen en de snijdende pijn die volgen op het vertrek van haar voormalige droomprins, maar of deze oplossing haar gaat helpen er weer bovenop te komen?
Znežanka is een tragikomisch verhaal over vriendschap en haat, over het hebben van vertrouwen in een ander en het geloven in jezelf, hoeveel je ook voor je kiezen krijgt, over afscheid en verdriet en loslaten versus vasthouden. Het is ook een pleidooi voor het 'afwijkende', een modern sprookje over een vorm van verbeelding die in onze maatschappij vaak als gekte wordt gezien. Waar ligt de scheidslijn tussen verbeelding en waanzin, en wie bepaalt die eigenlijk?

Als kind van uit Tsjechië gevluchte Joodse ouders heeft Bronja Prazdny (1971) zich altijd anders gevoeld. Als ze zich realiseert dat ze bijna niets weet van haar afkomst, besluit ze een zoektocht naar haar roots te starten. Ze verwerkte haar familiegeschiedenis in een boek, Verloren taal (2015). In 2019 verscheen de herdruk van Vrouwen met autisme. Veertien portretten in beeld en woord. Met Znežanka maakt Prazdny haar fictiedebuut.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.