Kunst en cultuur

Gepubliceerd op: 18 maart 2021

The Four Sons (The New Haggadah Book, Asher Kalderon, 2013)

Vrijdag 19 maartn2021 om 19.30 uur: Sjabbesdienst live vanuit LJG Amsterdam!

De World Union for Progressive Judaism is begonnen met online sjabbatdiensten die worden uitgezonden vanuit een van de 1200 bij de WUPJ aangesloten Joodse gemeentes.
Op 19 maart is de LJG Amsterdam aan de beurt. Op YouTube is nu al de Engelstalige welkomstboodschap te zien die de LJG voor deze gelegenheid heeft gemaakt.

De 'Third Seder' is een typisch Amerikaans, jaarlijks terugkerend evenement dat in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw ontstond als seculiere en voor iedereen toegankelijke tegenhanger van de traditionele seder zoals die in familiekring wordt gevierd en die het begin vormt van de acht dagen Pesach waarin de uittocht uit Egypte wordt herdacht.

Avraham Mlotek deelt zijn gedachten over de Third Seder met lezers van Times of Israel in A Second Third Seder.

Type:
muziek
Wie:
Marlene Meyerson JCC Manhattan, National Yiddish Theatre Folksbiene
Waar:
Online
Wanneer:
zondag 21 maart 2021
Tijd:
19.00 uur

Woensdag 24 maart om 20.00 uur spreekt professor Ran Balicer, adviseur van het ministerie van Volksgezondheid en cio van Israëls grootste gezondheidsorganisatie Clalit tijdens een webinar met journalist Ronit Palache over het fascinerende vaccinatieprogramma van Israël. Dat was snel, efficiënt en grootschalig, waardoor Israël als eerste westerse land uit de lockdown kwam.
Je kunt het webinar bijwonen, maar wees er snel bij: vol is vol! Registreren doe je online op de website van het JNF.

Alive en Kicking! is een online theatrale vertelling met en door Amsterdamse ouderen! 

In de roerige jaren zestig en zeventig belandden wij als jongeren in een hoopvolle tijd: vrijheid, blijheid, alles leek mogelijk. Welke invloed had deze sociale omwenteling destijds op ons leven? En hoe staan we er inmiddels voor, nu we door corona veelal binnen zitten en worden bestempeld als ‘kwetsbare ouderen’?

In Alive en Kicking! zijn Amsterdamse ouderen de ooggetuigen en verslaggevers over het effect van de lockdown op hun leven. Een groep Britse senioren ging aan de slag met dezelfde vragen. De lotgenoten wisselen hun ervaringen uit en gaan virtueel bij elkaar op bezoek.

Zie Alive and Kicking als een ode aan alle vitale ouderen: zij immers weten als geen ander wat het betekent om vrijheid te veroveren en die door de gedwongen isolatie ook weer kwijt te raken.

Via de link kun je je aanmelden voor een van de drie 'voorstellingen'!

Type:
theater
Wie:
Stichting RAINBOW
Waar:
Online
Wanneer:
25 maart en 28 maart
Tijd:
20.00 uur

Zondag 21 maart presenteert het Joods Cultureel Kwartier de Livestream | Themapresentatie: De stad, de joden en de oorlog. Hoe zagende drie grote steden in Nederland er tijdens de Tweede Wereldoorlog uit en welke sporen heeft die achtergelaten, in het bijzonder in de Joodse buurten? Schrijver en journalist Mischa Cohen gaat in gesprek met collega-schrijver Bianca Stigter, strategisch adviseur in de cultuursector Bertien Minco vertelt over haar familiegeschiedenis in Groningen en historicus Rob Snijder vertelt over Rotterdam, waar de littekens van de oorlog in de stad overal zichtbaar aanwezig zijn.

Lees meer over het programma en hoe je daar online bij aanwezig kunt zijn op de Facebook Eventpagina van het JCK.

Spinozaland, bringing 'faction' to philosophy is een online lezing c.q. discussie waarin filosoof Maxime Rovère, tevens auteur van de recent verschenen roman Spinozaland, de wereld ten tijde van Baruch de Spinoza tot leven wekt, een wereld waarin mannen én vrouw gedreven zochten naar vrijheid en waarheid. Rovère is momenteel bezig met Spinoza's Ethica, waarover hij tijdens dit evenement met Spinoza-deskundige Miriam van Reijen zal spreken.
Meer informatie en aanmeldingsoptie op Spui25.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.