Joden en het huis van Oranje

Hoe staat het met de relatie tussen de Nederlandse Joden en het koningshuis?

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Eind december 2020 zond de EO het tweeluik De Joden & de Oranjes uit. Daarin bespraken min of meer direct betrokkenen de historische band tussen het koningshuis en de Nederlandse Joden vanaf het moment waarop Joden officieel als Nederlandse burgers werden erkend tot de indrukwekkende toespraak van koning Willem Alexander op 4 mei 2020. In die historische lijn bevinden zich meerdere hobbels die aan dit op het oog zo harmonieuze plaatje flink afbreuk doen. Zodanig dat alleen al bij de woordcombinatie "koningshuis" en "Oranje" bij velen in Joods Nederland de stoom uit de oren komt.

Waarom bestaat er vanwege gebeurtenissen in het verleden nog altijd een sluimerend wantrouwen jegens het koningshuis? Heeft de veelbesproken toespraak van de koning daarin enige verbetering gebracht? En wat vinden Nederlandse Joden ervan dat het koninklijk paar Oekraïense vluchtelingen opvangt in kasteel Het Oude Loo?

Daarover gaan, daags voor Koningsdag, Alfred Edelstein, regisseur van het tweeluik, en royaltykenner Jeroen Snel van Blauw Bloed, de koninklijke nieuwssite van de Evangelische Omroep, met elkaar in gesprek.

Heb jij ook een mening over deze onverminderd actuele kwestie, en wil je die inbrengen in het gesprek, schrijf je dan in op onze website.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.