Lezing: David de Jong over zijn boek Nazimiljardairs

Gepubliceerd op: 9 november 2023

Op zondag 19 november spreekt onderzoeksjournalist David de Jong in Synagoge Winterswijk over zijn boek Nazimiljardairs. Fons Catau leidt het gesprek.

De eigenaren van bedrijven als BMW, Dr. Oetker of Volkswagen behoren tot de rijkste inwoners van Duitsland. Minder bekend is dat het bijbehorende familiekapitaal voor een belangrijk deel is verworven in de naziperiode. De Nederlandse journalist [David de Jong][1] legde hun verhaal bloot in zijn boek Nazimiljardairs.

In zijn boek staan de families Quandt, Flick, Porsche, Fink, Piëch, Oetker in de schijnwerpers. Hun fabrieken leverden in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw talloze producten, van puddingpoeder tot munitie aan de nationaalsocialistische machthebbers. In hun fabrieken werden op grote schaal dwangarbeiders aan het werk gezet.

Boekomslag Nazimiljardairs

Auteur David de Jong

Machtigste ondernemers van Duitsland
Na de oorlog is een aantal misdadige industriëlen gearresteerd, maar kwam ook weer vlot vrij. In de naoorlogse periode keerden ze terug naar hun bedrijven, kastelen en landhuizen. Ze gingen weer aan het werk en deden opnieuw goede zaken. Deze families behoren in de 21ste eeuw nog steeds tot de machtigste ondernemers van Duitsland.

Hun namen zijn in het buitenland nauwelijks bekend, de producten van hun talloze fabrieken des te meer. Wat vertellen ze zelf over de manier waarop hun vaders en grootvaders hun geld hebben verdiend? Hoe hebben die ondernemers zich gedragen in nazi-Duitsland? In zijn boek beschrijft De Jong hoe deze Duitsers zich hebben verrijkt en medeplichtig waren aan de wreedheden van het Derde Rijk.

Over David de Jong
Onderzoeksjournalist David de Jong werkte onder meer in Amsterdam en New York. Voor het onderzoek naar de nazimiljardairs woonde hij enkele jaren in Berlijn. In zijn boek over de nazi-achtergrond van Duitse ondernemersfamilies schetst hij een onthutsend verhaal over oorlogsmisdaden, medeplichtigheid, zakelijke intriges en doofpotaffaires.

Je kunt het gesprek met David de Jong bijwonen.
Locatie: Synagoge Winterswijk, Spoorstraat 32, 7101 GV Winterswijk
Aanvang 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur. De toegang is € 12,50.
Kaarten zijn te reserveren en te betalen via [email protected].
Meer informatie staat op de website van Synagoge Winterswijk.

Nazimiljardairs is verschenen bij uitgeverij Meulenhoff. Prijs gebonden uitgave: € 27,99. Ook verkrijgbaar als e-boek.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.