Waar gaat het over als het over Joden gaat?

Gepubliceerd op: 15 september 2022

Waar gaat het over als het over Joden gaat?

David Wertheim

Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789403175119

Ook als e-book verkrijgbaar

Waarom vieren christenen vol overgave Joodse feesten? Waarom tooien PVV’ers zich met de Israëlische vlag? Waarom demonstreren antivaxers met Jodensterren? Waarom bestoken voetbalsupporters elkaar met leuzen over Joden? En waarom blijven zaken als het herdenken van de Sjoa, de politiek van Israël en het antisemitisme in Nederland telkens weer de gemoederen verhitten?

In Waar gaat het over als het over Joden gaat? zoekt David Wertheim een antwoord op deze vragen. Zijn zoektocht voert hem langs voetbalhooligans, gereformeerde predikanten, rappers, antivaxers, en politici van links tot rechts. Waarom voelen zulke compleet van elkaar verschillende Nederlanders zich zo betrokken bij Joodse zaken? Gáát het wel over Joden?

Wertheim bespreekt dit serieuze en hoogst actuele onderwerp op een lichte en humoristische toon. Zijn originele en waardevolle inzichten zeggen verrassend genoeg niet alleen iets over het publieke debat rond Joodse zaken, maar vooral ook over wie wij als Nederlanders denken te zijn.

David Wertheim (1970) is cultuurhistoricus en directeur van het Menasseh ben Israel Instituut voor Joodse Studies. Hij publiceerde eerder Salvation through Spinoza, over de Duits-Joodse receptie van Spinoza, en Verloren in de tijd van Einstein, over de Nederlands-Joodse wetenschapsfilosoof A.C. Elsbach.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.