Expositie: Quilts van Marlène

Gepubliceerd op: 1 juni 2023

In het synagoge-museum is Coevorden is de hele zomer de tentoonstelling Quilts van Marlène te zien.

'Quilts van Marlène, thema’s uit de Thora' is een verzameling van 26 quilts (handwerkdekens), waarin Marlène Sanders verschillende thema's uit de Tora heeft behandeld. Ze zijn geïnspireerd op markante momenten uit het heden en verleden in de eeuwenoude Joodse traditie en op diepgaande studie van de Tora. Ze zijn niet bedoeld als dekens voor op het bed, maar zijn zogenoemde ‘art quilts’. Die hebben dezelfde functie als schilderijen aan de muur.

Bij de opening van de tentoonstelling hield Rabbijn Shmuel Katz een lezing over deze bijzondere kunstwerken. Op de quilt ‘Open je hand’ bijvoorbeeld, symboliseert de hand de schepping en de wereld waarop wij leven en waarvoor wij de verantwoordelijkheid hebben gekregen: God geeft mij de aarde.

De dekens waren eerder in 2017 te zien op een expositie in Museum Sjoel Elburg. "Als ik in de Tora een zin lees die ik niet begrijp, dan zoek ik het commentaar daarop. Als ik de uitleg heb gevonden, dan zoek ik verder naar nog een uitleg en nog een uitleg", vertelde Sanders in een interview voor de website. “Het is een uitdaging om dat zo te doen dat de afbeelding binnen de Joodse wet blijft, binnen de halacha.”

De kunstenares Marlène Sanders werd geboren in Panama, groeide op in Curaçao en woonde lange tijd in Amsterdam. In 2015 vestigde zij zich met haar echtgenoot Jaap in Jeruzalem. Zij overleed in 2022 op 74-jarige leeftijd.

Synagoge-museum, Kerkstraat 36, 7741 JC Coevorden
Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur
De tentoonstelling is tot en met 24 september 2023 te zien.

Foto: Bep Houwen (met toestemming gebruikt)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.