Jodensavanne Suriname op UNESCO Werelderfgoedlijst

Gepubliceerd op: 28 september 2023

Een historische dag voor Joods Suriname: de Jodensavanne is op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet. Dat gebeurde tijdens de vergadering van het World Heritage Committee in New York.

In Paramaribo ging de vlag uit. Het heeft de autoriteiten zeker 25 jaar lobbyen gekost om de Jodensavanne op de lijst te krijgen. Met deze opname komen echter ook extra verantwoordelijkheden.

Op de 45ste vergadering van het werelderfgoedcomité van de UNESCO ging de kogel door de kerk: de Jodensavanne in Suriname komt op de lijst van werelderfgoed. In 1998 zette de Surinaamse regering de monumentale Joodse begraafplaats al op de tentatieve lijst en in de jaren daarna zette de Stichting Jodensavanne zich in voor het behoud van deze monumentale plek. In januari 2022 werd het managementplan door de regering Santokhi aan de UNESCO aangeboden.

Het plan van Suriname voor de Jodensavanne is nu goedgekeurd en de plek wordt dus opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Er komt geen geld naar het voormalige wingewest om de monumentale plek te kunnen onderhouden. Paramaribo zal zelf de portemonnee moeten trekken om het te onderhouden. Mocht dat niet lukken, dan kan de Jodensavanne weer van de lijst worden gehaald. Suriname is financieel echter in de problemen en heeft al aangeklopt bij het IMF, met succes.

Lees het hele verhaal op de website van Jonet.

Beeld: Brokopondo, via Wikimedia Commons

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.