Gratis terug te kijken: Biblical Women Photographed

De schilderachtige fotografie van de Israëlische beeldend kunstenaar Michal Baratz Koren

Gepubliceerd op: 21 juli 2022

De Israëlische fotografe en beeldend kunstenaar Michal Baratz Koren (1978) vond in de boekenkast van haar overleden grootmoeder het boek Vrouwen van de Bijbel. "Het was versleten en kleurloos en er stonden geen plaatjes in", vertelt ze aan fotografietijdschrift Lensculture, "maar zodra ik het begon te lezen, wist ik dat mijn volgende project zou gaan over vrouwen die voornamelijk in de achtergrond van verhalen meespelen. Ze lijken onopvallend, maar zijn, als je beter kijkt, sterk en dwingen je tot nadenken."

Voor Biblical Women koos Baratz Koren negen Bijbelse figuren die met elkaar gemeen hebben dat ze met dilemma's worstelen, vragen stellen, zorgen hebben en niet bang zijn om te handelen. Daarin zijn ze in wezen tijdloos, en maakt de aankleding en de plaats van de foto's in wezen niet uit.
Izevel (Jezebel), Bat-Sheva (Batseba), Dlilha (Delila), de dochters van Lot, Yehudit (Judith), Hagar, Rahav (Rachab), Dvorah (Debora) en de dochters van Tselofchad (Zelafead) zijn door de kunstenares afgebeeld in fotografische tableaus die de sfeer ademen van negentiende-eeuwse neoclassicistische schilderijen.

Van recenter datum is Mayne Tayere, een serie sfeervolle foto's waarin een vrijwel verdwenen Oost-Europees Joodse familiecultuur als in de tijd bevroren wordt weergegeven. Baratz Koren liet haar eigen familie de rollen spelen.

Kunstkenner en galeriehouser Rachel Meijler ging met Michal Baratz Koren in gesprek over haar werk en werkwijze.

Biblical Women Photographed

Crescas maakte een keus uit de lezingen en evenementen van het seizoen 2022-2023 die je gratis online kunt terugkijken.